Εντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ στο φόντο του εκλογικού αποτελέσματος, στην αναζήτηση πορείας για την «επόμενη μέρα» με βασικά ερωτήματα: Ποια κατεύθυνση (πιο «κεντροδεξιά» ή πιο «δεξιά») πρέπει να πάρει το κόμμα, ποια εκλογικά ακροατήρια πρέπει να εγκολπωθεί για να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση, με ποια ηγεσία μπορεί να το καταφέρει.
Σε αυτήν τη βάση, το στέλεχος της παράταξης Μαριέττα Γιαννάκου επιβεβαίωσε το δείπνο που έγινε με πρωτοβουλία της και όπου συμμετείχαν οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Μ. Βαρβιτσιώτης. Στο τραπέζι παρακάθισαν και 2 στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής, οι Ευ. Αντώναρος και A. Σπηλιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης (που έχει ήδη εκφράσει κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε προεκλογικά η ΝΔ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.
Μιλώντας η Μ. Γιαννάκου χτες στο «Star», εξέφρασε τις αντιρρήσεις της όχι μόνο με την προεκλογική τακτική της ΝΔ, που κατά πολλά στελέχη του κόμματος μπάταρε στα δεξιά και ακροδεξιά, αλλά έθεσε και θέμα γενικότερης φυσιογνωμίας του κόμματος, λέγοντας ότι η ΝΔ εκφράζει από τη «δημοκρατική Δεξιά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία», ζητώντας ουσιαστικά η παράταξη να στραφεί σε πιο κεντρώα κατεύθυνση.
Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, σημείωσε ότι στελέχη του κόμματος θα συναντηθούν με τον πρώην πρόεδρο και ο πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, προκειμένου να του ζητήσουν να αναλάβει κάποιες «πρωτοβουλίες».
Χωρίς να αποκλείεται το οτιδήποτε, ο ίδιος ο Καραμανλής δε δείχνει διατεθειμένος να ξαναβγεί μπροστά, ώστε ξανά με ηγετικό ρόλο να πάρει πάλι το κόμμα στις πλάτες του. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι καθώς υπάρχουν στελέχη (ακούγονται τα ονόματα, π.χ., της Ο. Κεφαλογιάννη, του Ν. Δένδια, αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Mega» δεν απέκλεισε πιθανή υποψηφιότητά του όταν ανοίξει θέμα διαδοχής) που εποφθαλμιούν τη θέση Σαμαρά αλλά κανείς τους δεν ξεχωρίζει έναντι των άλλων, στηρίζοντας ο Καραμανλής ανοιχτά κάποιον εξ αυτών, με το κύρος που απολαμβάνει μεταξύ των νεοδημοκρατών, μπορεί να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, να κλείσει το θέμα διαδοχής άμεσα, χωρίς να βυθίσει τη ΝΔ σε ένα μακρύ κύκλο εσωστρέφειας.
Και άλλο δείπνο
Τέτοια ζητήματα φέρεται να συζήτησε ο Κ. Καραμανλής, ήδη, σε δείπνο που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Κατά δημοσιογραφικές πηγές, και οι δυο συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν πολλά στη ΝΔ τόσο σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας όσο και σε στελεχικό δυναμικό. Λέγεται, επίσης, ότι συμφώνησαν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, να μη γίνουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, να επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και να υπάρξει προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες.
Ο, δε, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Aθήνα 9,84», θύμισε ότι την Πέμπτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ακολουθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου «θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τον προβληματισμό τους, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι δεν έχει γίνει ακόμα και πρέπει να γίνει (...) βεβαίως και πρώτα απ' όλα η ηγεσία θα κάνει και αυτή τη δική της αυτοκριτική».
Ηδη ο ίδιος έδωσε μια ιδέα της κριτικής του σκοπεύει να αναπτύξει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους: «Εάν καταφέρναμε ως κυβέρνηση, συνολικά, να είμαστε πιο συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας έργο (...) Οταν αναφέρομαι στο μεταρρυθμιστικό μας έργο, δεν αναφέρομαι στις περικοπές μισθών και συντάξεων, να είμαι σαφής. Αναφέρομαι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν προωθήσαμε με την απαραίτητη ταχύτητα, διότι υπήρχαν και εσωκομματικές αντιδράσεις από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή. Εάν το κάναμε αυτό, θα ήμασταν και εμείς σε πιο πλεονεκτική θέση για να διαπραγματευτούμε πιο γρήγορα τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος ή της απομείωσης του χρέους».