Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Με γνώμονα την «αναζωογόνηση» της κερδοφορίας των εγχώριων μονοπωλίων

 

«Παραγωγική ανασυγκρότηση», «ενεργειακή διπλωματία» και παραπέρα παράδοση στα μονοπώλια του ενεργειακού πλούτου της χώρας στο επίκεντρο της ομιλίας του Π. Λαφαζάνη

 

Το χαρτί της «ενεργειακής διπλωματίας» προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιδιώκει να «παίξει» και η νέα συγκυβέρνηση

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φανεί αντάξια των προσδοκιών της εγχώριας αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για φτηνή Ενέργεια στις βιομηχανίες, ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη χτεσινή ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Π. Λαφαζάνη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας συγκυβέρνησης.

Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση με στόχο την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, δηλαδή τις αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή με στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σταματάει τη διαδικασία παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ και του ΑΔΜΗΕ ΑΕ («Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας») και αυτό προκειμένου, η ΔΕΗ «να αποτελέσει μια μεγάλη "ατμομηχανή" για μια νέα ενεργειακή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και μια νέα βιομηχανική αναζωογόνηση και απογείωση της χώρας».Δηλαδή, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι - με το λεγόμενο «πλειοψηφικό πακέτο» των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ στο κράτος - θα «αναζωογονήσει» καλύτερα ως «ατμομηχανή» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οσον αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά η μόνη συγκεκριμένη εξαγγελία που έκανε ο Π. Λαφαζάνης, ήταν ότι «ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησής μας για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τριακοσίων κιλοβάτ ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας», διακήρυξη η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πολύ πίσω από την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών σε ηλεκτρισμό, θέρμανση κ.τ.λ.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης αόριστα στην ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς και «στη στήριξη της κυβέρνησης στη Βιομηχανία Ζάχαρης». Για τα ΕΛΠΕ αναλώθηκε στα γνωστά ότι το Δημόσιο θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του ώστε να εξασφαλίσει φτηνότερο πετρέλαιο, εννοείται για το κεφάλαιο και ειδικά τους εφοπλιστές που έχουν πάγιο αίτημα τη μείωση των τιμών των καυσίμων. Ενώ εξήγγειλε και την επανεξέταση (όχι ακύρωση) της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού.

Με γενικολογίες αναφέρθηκε και στις Σκουριές Χαλκιδικής λέγοντας ότι η κυβέρνηση «είναι αντίθετη με την επένδυση του χρυσού και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτήν τη θέση μας».

Στα μονοπώλια τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Οσον αφορά τους υδρογονάνθρακες ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει η παραπέρα παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Αναβαθμίζουμε και την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναζητώντας για αυτό τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», είπε και πρόσθεσε: «Μετά τον επιτυχή πρόσφατο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα», δηλαδή για τα κοιτάσματα σε Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Β/Δ Πελοπόννησο, «θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και νότια της Κρήτης».

Παίζοντας το χαρτί της λεγόμενης «ενεργειακής διπλωματίας», το οποίο η εγχώρια αστική τάξη το βλέπει ως «ατού» για τη συνολικότερη αναβάθμιση της θέσης, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «με την κυβέρνησή μας η Ελλάδα θα πάψει οριστικά να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων ηγεμονικών κρατών ή ομάδας κρατών» και πως «θα αναπτύξουμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική πολλαπλών δεσμών και συνεργασιών με όλες τις χώρες και με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους και την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος».

Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε μόλις χθες από το υπουργείο ΠΑΠΕΝ, και μόνο μετά την ύπαρξη σχετικών δημοσιευμάτων στο Τύπο, ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε πριν από μία βδομάδα με τον πρόεδρο Ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρ. Πάνοφ, προκειμένου, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς των γεωλογικών ερευνών (σεισμικές για υδρογονάνθρακες, πηγών γεωθερμίας κ.ά.). Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο διαψεύδει τις πληροφορίες των σχετικών δημοσιευμάτων για παρουσία του Δ. Κοπελούζου στην εν λόγω συνάντηση και για ύπαρξη συμφωνιών έρευνας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στο Αζερμπαϊτζάν και στην Κίνα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι επειδή η ιδιωτικοποίησή της στην αζέρικη εταιρεία «SOCAR» έχει προχωρήσει αρκετά, οπότε οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης θα καθοριστούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, σημειώνεται ότι έχει παρέμβει στη διαδικασία, στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών. Μάλιστα, από σήμερα και για δύο μέρες ο Π. Λαφαζάνης θα βρίσκεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για να «συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου». Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο «Νότιος Διάδρομος», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, M. Sefcovic, «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, ο Π. Λαφαζάνης τις επόμενες μέρες αναμένεται να ταξιδέψει και στην Κίνα, προκειμένου να επισφραγιστεί η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της κινεζικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση των επενδύσεων των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων που επιδιώκουν να διευρύνουν τις «μπίζνες» τους. Μάλιστα, η επίσκεψη του Π. Λαφαζάνη στην Κίνα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως κομμάτι μιας «στρατηγικής αντιπερισπασμού στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015