Σε άμεση συνάρτηση με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα συνεχίσουν να ματώνουν το λαό...
Στην κοστολόγηση των κάθε είδους κυβερνητικών εξαγγελιών προχωρούν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, οι όποιες «παροχές» από τα διάφορα υπουργεία θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα τετραετίας. Μάλιστα, θα εξαρτηθούν τόσο από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτοί θα προσδιοριστούν από την αναμενόμενη συμφωνία με την τρόικα και τους «θεσμούς» της (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), και βέβαια από το βαθμό επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων που θα τεθούν...
Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστεί κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, ενώ σε κάθε περίπτωση οι στόχοι για την τετραετία θα αποτυπωθούν στο νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, με βάση και τα προβλεπόμενα μέτρα της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ως σημαντικό «ατού» αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους ανείσπρακτους φόρους και τα άλλα «μνημονιακά χαράτσια» που φορτώθηκαν στο λαό και συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «κιτάπια» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί χρηματικό μπόνους επί των εισπράξεων στα αρμόδια στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού (δοκιμασμένη πρακτική που έρχεται από το παρελθόν...). Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με ανακοίνωση, «διευκρινίζοντας» ότι η «πρόταση» εκφράστηκε το 2011 από επαγγελματικούς φορείς και αφορούσε μόνο τα πρόστιμα επί των λαθραίων καυσίμων. Επί της ουσίας, η νέα συγκυβέρνηση αναγνωρίζει μέχρι κεραίας ολόκληρη την γκάμα των μνημονιακών φόρων, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να εξαπολύσει και φοροεπιδρομές προκειμένου να πετύχει την είσπραξή τους.
Στα σκαριά είναι και η παραπέρα συμπίεση του μισθολογικού κόστους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο», ενώ ήδη η κυβέρνηση διαπιστώνει «στρεβλώσεις» σε μισθολόγια 20 κρατικών φορέων και υπηρεσιών...
Παράλληλα, κατά την πάγια γραμμή όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται μελέτες σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων και 800 εκατ. από τα καπνικά προϊόντα.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι έχουν παραληφθεί με «απόλυτη τάξη» οι φάκελοι με τα στοιχεία που αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο.