Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΟΚ Στηρίζει κυβέρνηση εφόσον υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου

 

Στήριξη στην κυβέρνηση στις «διεθνείς επαφές» της παρέχει (και) το ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν θα ήθελε μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δείξει στο λαό ότι πετυχαίνει κάτι υπέρ του στα παζάρια με τους πιστωτές: «Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποί τους! Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία! Η κυβέρνηση δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του».

«Τώρα όμως έχουμε δήθεν "σκληρή" διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν "ενδοτική". Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης», συνέχισε ο Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, εξάλλου, την επισήμανση τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το ΠΑΣΟΚ αποτελούν κωλοτούμπα, είπε: «Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν "επονείδιστο" και στόχος ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο. Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Ολα αυτά έγιναν χάρις στο "καταστροφικό" PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική. Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον (...) Η υπερψήφιση υποσχέσεων που δεν βρίσκουν μετεκλογικό αντίκρισμα ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή "καθεστωτική αλλαγή". Ως αλλαγή καθεστώτος ορίζεται προφανώς η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα»...

Στηρίζουμε στις διεθνείς επαφές

Παρακάτω υπογράμμισε ότι «η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις. Αρκείται; Θα το δούμε. Η Ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται».

Μετά ταύτα, βέβαια, και ανταποκρινόμενος στο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για επίδειξη συναίνεσης από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντά του, είπε: «Εμείς, λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές (...) Η κυβέρνηση όμως δεν μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση. Χωρίς να έχει παρουσιασθεί ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο», συμπλήρωσε, διεκδικώντας κι αυτός να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαχείρισης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

«Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρ' όλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία», κατέληξε.

Παρέμβαση Γεννηματά στα εσωκομματικά

Στα εσωκομματικά και κόντρα στις επιδιώξεις Βενιζέλου, που θέλει οι όποιες διαδικασίες για Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας να γίνουν το Μάη, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε χτες σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, πριν από το Πάσχα, άρα αρχές Απρίλη, όπου «οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιό τους, βάσει του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών». «Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση (...) Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος». Ετσι, υποστηρίζει, θα αποδείξουν «ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις».

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015