Την επικίνδυνη «στοχοπροσήλωση» της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε με τοποθέτησή της, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό
Τον κομβικό ρόλο της βάσης της Σούδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνει στα επικίνδυνα παζάρια της η συγκυβέρνηση
Προχωρά το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ενεργό συμμετοχή στο μέτωπο που διαμορφώνεται από ιμπεριαλιστικά κέντρα με αφορμή τους τζιχαντιστές και άξονα νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ. Σχέδιο που αποσκοπεί τόσο στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και σε «ανταλλάγματα» στα παζάρια της κυβέρνησης για τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» και την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους.
Σε αυτήν τη βάση, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, μιλώντας σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, με θέμα «Τα θύματα επιθέσεων και κακομεταχείρισης βάσει εθνοτικών ή θρησκευτικών κριτηρίων στη Μέση Ανατολή», καταδίκασε τα «φρικιαστικά εγκλήματα» που διαπράχθηκαν και την «καταστροφή πολιτιστικών μνημείων και μουσείων» από το «Ισλαμικό Κράτος».
Μεταξύ άλλων, η Αικ. Μπούρα σημείωσε με νόημα ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τις σχετικές προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Εθνών γενικότερα, καθώς και της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με την αποφασιστική στάση μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, ως ένα πρώτο βήμα για την πρόληψη των διώξεων και της καταπίεσής τους».
Περί «αποφασιστικής στάσης» και «λήψης μέτρων»...
Τι σημαίνουν «προσπάθειες της ΕΕ» και «αποφασιστική στάση» που επικαλείται εκ μέρους της συγκυβέρνησης η πρέσβης, φάνηκε π.χ. στα όσα αποφασίστηκαν μέσα Μάρτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Χουντής).
Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τονιζόταν ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη (...) στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIL/Da'esh» (τζιχαντιστές). Καλλιεργώντας το υπόβαθρο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, το Συμβούλιο εκτιμούσε ότι το ISIL «θέτει μια σαφή απειλή για τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή, μια απειλή για την ευρύτερη διεθνή ασφάλεια και απευθείας για την Ευρώπη». Προειδοποιούσε ότι «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα σχετικά εργαλεία της για να αντιμετωπίσει την απειλή που ISIL/Da'esh και τη βίαιη ιδεολογία του».
Ψάχνοντας κι άλλους εταίρους σε αυτήν τη διαδικασία, το ΣΕΥ καλούσε «όλους τους διεθνείς παράγοντες, και ιδίως τις χώρες της περιοχής, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς η εμπλοκή τους είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα και να βρούμε βιώσιμες λύσεις». Σε αυτήν τη βάση, «η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIL/Da'esh, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, το Συμβούλιο υπογράμμιζε ότι «η στρατιωτική δράση σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία»!
Ξανά για τη «Διεθνή Διάσκεψη»...
Αλλωστε, και η πρέσβης ζήτησε «πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περιφερειακής συναίνεσης και για την υποστήριξη της ιστορικής παρουσίας των κοινοτήτων αυτών στην πατρίδα τους». Θύμισε ότι «σ' αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με στόχο να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα με ολοκληρωμένο τρόπο».
Αναφερόταν στη «διεθνή συνδιάσκεψη» για τις χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την προστασία τους από μια σειρά απειλές (βλ. τζιχαντιστές) που η κυβέρνηση σκοπεύει να διοργανώσει το Μάη. Πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει και ιδεολογικό πρόσχημα για μια ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Σημειωτέον, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης έχει τη στήριξη και της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας. Παραπέρα, η κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα με κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ («συντονίζεται» επ' αυτού με Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αραβικά κράτη, ιεράρχες του χριστιανισμού, του μουσουλμανισμού και του εβραϊσμού.
Τέλος, η πρωτοβουλία της συνδέεται με πληροφορίες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τη βάση της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.