Νέα συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ προς εξωραϊσμό του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλει στους λαούς, μεθοδεύεται για το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έσπευσε χτες να εμφανιστεί θετικός στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να συγκροτηθεί «Επιτροπή σοφών», που θα εξετάσει τις «αδυναμίες των πολιτικών» που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια.
Εμμένοντας, καταρχήν, στην κυβερνητική απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο, ο Τσίπρας απάντησε αμέσως στην πρόταση Μπακογιάννη που του κοινοποιήθηκε προχτές, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι βρίσκει «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» την εν λόγω πρωτοβουλία για παράλληλη συγκρότηση Επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων του μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σημειωτέον, στην επιστολή Μπακογιάννη που στάλθηκε την Πρωταπριλιά στην πρόεδρο της Βουλής και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηριζόταν ότι «τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος».
Εχει και ενστάσεις...
Εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τη χρησιμότητα μιας εξεταστικής επιτροπής, όπως αυτή που προκρίνει η κυβέρνηση («θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας»), η Μπακογιάννη πρότεινε «η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία. Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει την πρόταση της Μπακογιάννη προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας πως ελπίζει στη συνεργασία της για την υλοποίησή της. Στην πρόταση Μπακογιάννη απάντησε θετικά και ο Στ. Θεοδωράκης.