Με αναμόρφωση της ισχύουσας ΚΥΑ, θα καθοριστεί νέο όριο στα 12.000 ευρώ
Με εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τελικά η «δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και ανέργους», όπως την παρουσίαζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη η επιτροπή που συστήθηκε γι' αυτό το θέμα έχει καταλήξει σε πόρισμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως κριτήριο για τις «δωρεάν» παροχές Υγείας και φαρμάκων εισόδημα 12.000 ευρώ.
Οπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με βάση το πόρισμα, συντάσσεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία στην πράξη θα αναμορφώνει παλιότερες για τη χορήγηση βιβλιαρίων απορίας. Απαντώντας στην ερώτηση αν στην ΚΥΑ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, ο Ανδρέας Ξανθός είπε: «Μπορεί και να υπάρχουν, γιατί υπάρχει ένα κομμάτι ανασφάλιστων ανθρώπων που, ενδεχομένως, δεν είναι στη ζώνη της φτώχειας και μπορεί να συμμετέχει».
Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι στην εφαρμογή της η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα αρθεί ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων ανθρώπων από το δημόσιο σύστημα» αφορά τις καταστάσεις έσχατης φτώχειας και όχι το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που διακόπτουν τη φαρμακευτική περίθαλψή τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές στα φάρμακα.
Αποκαλυπτικά γι' αυτό είναι τα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας και δείχνουν ότι το 2015 το ποσοστό των αρρώστων που δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα λόγω οικονομικής αδυναμίας έφτασε στο 16,5% έναντι 13% το 2014.
Στην πράξη, όπως προκύπτει και απ' τις δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού, θα γίνει αναμόρφωση της ισχύουσας απ' το 2006 (ΦΕΚ Β' 1747) ΚΥΑ για τον«καθορισμό των προϋποθέσεων για δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους».
Με την παραπάνω απόφαση δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι «ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύναμοι» που έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία δεν «προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης». Το ποσό των 6.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί και κατά 50% σε ανάπηρο με αναπηρία από 67% και πάνω.
Στο ίδιο μήκος κύματος, για τη «δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Ακρόπολη»): «Μελετάμε», είπε, «και αναζητούμε τους τεχνικούς τρόπους διαβάθμισης της ασφαλιστικής συμμετοχής, γιατί δε θεωρώ εγώ πως, αν έχω ένα "άλφα" εισόδημα, πρέπει να πληρώνω την ίδια συμμετοχή με έναν άνθρωπο που εισπράττει από δουλειές του 15.000 - 20.000 ευρώ».
Αντί να καταργήσει κάθε συμμετοχή στα φάρμακα, η συγκυβέρνηση «διαβαθμίζει» το χαράτσι που πληρώνουν οι ασθενείς, στο όνομα τάχα της ελάφρυνσης των πιο αδύναμων, χωρίς όμως να θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας. Δηλαδή η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και θα ανακυκλωθεί ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.
Προσανατολίζονται σε απεργία
Σε απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, για την εκρηκτική κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων. Στην απόφαση αυτή κατέληξε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Χτες στο υπουργείο Υγείας έγινε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, με θέμα την «επίσπευση των διαδικασιών» για τις προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας (2.4.2015).
Απ' τις δηλώσεις των υπουργών προκύπτουν τα εξής: Οι προσλήψεις θα είναι «απολυμένοι και διαθέσιμοι που επιστρέφουν», κατά τον Γ. Κατρούγκαλο. Θα είναι κυρίως γιατροί, εκπαιδευτικοί, που μέσω της εθελοντικής κινητικότητας ενδεχομένως να επιλέξουν κάποιες από τις κενές θέσεις του υπουργείου Υγείας, και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν διοριστεί.
Επίσης μπορεί να προκηρυχτούν 1.095 θέσεις για τις οποίες υπάρχει Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της προηγούμενης συγκυβέρνησης, αλλά δε διατέθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις το 2014. Από εκεί και πέρα - δηλαδή μετά από το άθροισμα απολυμένων - διαθέσιμων και των 1.095 μέχρι τις 4.500 - για το πότε θα εκδοθούν οι ΠΥΣ και θα γίνουν οι προκηρύξεις, το τοπίο είναι εντελώς θολό.
Ολα θα εξαρτηθούν απ' τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε ο Α. Ξανθός. Ετσι η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη μέρους των εκρηκτικών αναγκών με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (800 γιατρών και 700 νοσηλευτών).