Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015 - ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

 

Μαζικές, με παλμό, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε σχεδόν 80 πόλεις, για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά. «Κόντρα στην απαξίωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, δίνουν το κλίμα και στέλνουν το μήνυμα για τη συνέχεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία και καλεί: «Να μη μείνουμε με το κεφάλι σκυμμένο. Να προετοιμαστεί η εργατική τάξη, η νεολαία, οι γυναίκες, συνολικά ο εργαζόμενος λαός που βασανίζεται από την πολιτική των μονοπωλιακών ομίλων, για άμεση απάντηση στις νέες συμφωνίες που προετοιμάζονται. Να πυκνώσουν οι συζητήσεις, οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής».

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα έδωσε τον τόνο

«Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση που να έχει μαζικά αποφασιστικά χαρακτηριστικά», είπε, στην κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

 

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Σαν σε μεγάλη εργατική παρέλαση, οι προσυγκεντρώσεις που έφταναν χτες το πρωί στις παρυφές της πλατείας Συντάγματος από την οδό Σταδίου και τους γύρω δρόμους, χρειάστηκαν πάνω από μισή ώρα για να «τακτοποιηθούν» στο χώρο της συγκέντρωσης, πάνω στη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Γεωργίου Α', την Οθωνος, αλλά και ένα μέρος της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Σοφίας. Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε τον τόνο και στο φετινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Με την παρουσία τους ξεχώρισαν οι οικοδόμοι, ομοιόμορφα ντυμένοι με τα φωσφοριζέ γιλέκα τους, τα κόκκινα κράνη και τα λάβαρα του συνδικάτου τους. Ολοι με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο πέτο και ένα εντυπωσιακό πανό να δεσπόζει στο μπλοκ τους. Από πίσω, οι ηλεκτροτεχνίτες της Αττικής, οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο και τη Ναυπηγική Βιομηχανία, τα μαζικά μπλοκ των εργαζομένων στον Τουρισμό και των εμποροϋπαλλήλων, που αύριο απεργούν για την Κυριακή - αργία.

Από το βάθος ακούγονταν τα τύμπανα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που έδιναν ρυθμό στα συνθήματα και ξεχώριζαν τα πανό της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ. Δεκάδες Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής ακροβολίστηκαν περιμετρικά της πλατείας. Ολες οι ηλικίες, οικογένειες με τα παιδιά τους, μετανάστες και γυναίκες με το πανό της ΟΓΕ. Ολοι εκεί, συνεπείς στο Πρωτομαγιάτικο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ.

 

Τα τραγούδια για τους αγώνες της εργατιάς εναλλάσσονταν στα μεγάφωνα με συνθήματα και κείμενα που αναδείκνυαν το ταξικό περιεχόμενο της 1ης Μάη, θύμιζαν σημαντικούς σταθμούς στην Ιστορία της ταξικής πάλης. Το τριπλό CD που ηχογραφήθηκε με αφορμή τη συναυλία για τα 16χρονα του ΠΑΜΕ είχε μεγάλη ζήτηση, όπως και τα επετειακά μπλουζάκια και καπέλα που διακινούσε το ΠΑΜΕ για την οικονομική του ενίσχυση.

Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνια στο Πολυτεχνείο, αλλά και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Πνίγουν τους μετανάστες και μετά «κλαίνε»

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο μετανάστης εργάτης Αλ Ματάρ Αλ Χαμάντ, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Με σπαστά Ελληνικά, μίλησε για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πνίγονται στα νερά της Μεσογείου «αναζητώντας μια καινούργια ζωή και μια καινούργια πατρίδα, διωγμένοι από τους πολέμους που κάνουν οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ». Ολοι αυτοί, συνέχισε, «κλαίνε για τους μετανάστες, αλλά είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τον ξεριζωμό και το θάνατό τους».

Μήνυμα στη συγκέντρωση έστειλε η Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, ενώ διαβάστηκε και απόσπασμα από την κοινή Διακήρυξη που εξέδωσαν για την 1η του Μάη τα συνδικάτα των Τηλεπικοινωνιών από την Ελλάδα (ΣΕΤΗΠ), την Κύπρο και την Ιταλία, μέλη της ΠΣΟ. Ακολούθησαν στην εξέδρα οι ηθοποιοί Νίκος Καραγιώργης και Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, που διάβασαν τη συγκλονιστική απολογία του Αυγούστου Σπάις, ενός από τους εργάτες που απαγχονίστηκε για την πρωτοπόρα δράση του στην εξέγερση του Σικάγο το 1886.

 

«Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους - αν αυτή είναι η γνώμη σας - τότε κρεμάστε μας. Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα, εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού, θα ξεπεταχτούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δε θα μπορέσετε να τη σβήσετε...», είχε πει στην απολογία του, και σ' αυτό τη σημείο, οι φωνές των ηθοποιών πνίγηκαν στο χειροκρότημα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Βασίλη Αρτεμίου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Αναφερόμενος στον απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Coca Cola», είπε ανάμεσα σε άλλα: «Προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν με αγωγές εκατομμυρίων ευρώ, λέγοντάς μας ότι ο αντίπαλος είναι πολύ δυνατός, ότι ελέγχει τα πάντα, ότι είμαστε μία χούφτα και σε λίγο καιρό ο αγώνας μας θα είχε εξαφανιστεί. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς την εργατική αλληλεγγύη, χωρίς το ΠΑΜΕ (...) Χάρη στο ΠΑΜΕ, η φωνή μας έφτασε παντού, δεν είμαστε πια μια χούφτα, είμαστε χιλιάδες, είμαστε αυτό που φοβάται ο ταξικός μας αντίπαλος. Το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Προετοιμαζόμαστε για απεργία

 

Στο βήμα ανέβηκε οΓιώργος Πέρρος για την κεντρική ομιλία. Δίνοντας το στίγμα για την επόμενη κιόλας μέρα, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Η κλιμάκωση του αγώνα μας είναι πρώτιστο καθήκον για τα επόμενα βήματά μας. Προετοιμαζόμαστε. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συζητάμε, παίρνουμε μέτρα για να σηκώσει το μπόι της η τάξη μας, να απαντήσει αγωνιστικά στις όποιες συμφωνίες και μέτρα το επόμενο διάστημα.

Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση που να έχει μαζικά αποφασιστικά χαρακτηριστικά. Δίνουμε τη μάχη για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις ΣΣΕ. Κεντρικό μας σύνθημα και στόχος: Αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη απωλειών τώρα. Αποκατάσταση ΣΣΕ τώρα! Από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, που επιβλήθηκαν με τους αντεργατικούς νόμους, οι κυβερνήσεις έκαναν δώρο στους εργοδότες 14 δισ. ευρώ! Μας έριξαν στη φτώχεια και στα χρέη. Δεν τα χαρίζουμε, τα διεκδικούμε, τα θέλουμε πίσω».

Τα συνθήματα έπεσαν βροχή στο τέλος της διαδήλωσης: «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!».

Στέλνουμε μήνυμα: Τέρμα πια στην κοροϊδία!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Πέρρου

 

Ο Γιώργος Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης

Βαδίζουμε τον 21ο αιώνα! 129 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο και χιλιάδες άνθρωποι ζουν από τα συσσίτια στην Ελλάδα, πεθαίνουν αβοήθητοι. 400.000 δουλεύουν και δεν πληρώνονται για πάνω από 3 μήνες. Εκατοντάδες χιλιάδες δουλεύουν ανασφάλιστοι, άλλοι χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ωράρια, με απαγορευμένη συνδικαλιστική δράση! Το ένα εκατομμύριο έφτασαν οι άνεργοι! Ενας στους εννιά έχει επίδομα ανεργίας. Υγεία και Παιδεία έγιναν εμπορεύματα πανάκριβα!

Ολα αυτά, 129 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση του Σικάγο, με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης, της παραγωγής! Αντί οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν περισσότερα, να ζουν καλύτερα, άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια το φαΐ. Τέρμα στην ανοχή, στη φτώχεια, στη χαμοζωή. Αγώνας, ρήξη, ανατροπή είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την ανεργία, τη φτώχεια, τα μνημόνια.

Αποδείχτηκε ότι ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το ΠΑΜΕ, ξανά, όπως κάνει εδώ και 16 χρόνια από τη γέννησή του, παίρνει την πρωτοβουλία, παραμερίζοντας τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, για να βγει δυναμικά μπροστά η εργατική τάξη με τις διεκδικήσεις της, τη φωνή της. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργάτης καλείται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Από την Πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα: Τέρμα πια στην κοροϊδία! Είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Δεν αποδεχόμαστε το νέο μνημόνιο, όπως και να το πουν! Εχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός φιλόδοξου στη σύλληψή του σχέδιο: Στόχο τους έχουν, στη νέα συμφωνία - λαιμητόμο, ο λαός όχι μόνο να μην αντιδράσει, αλλά και να την πανηγυρίσει κιόλας. Ακόμα περισσότερο, κάτω από εκβιασμούς και πρωτοφανή εκστρατεία τρόμου, να την επιλέξει μέσω δημοψηφίσματος. Φιλοδοξούν να βάλουν το λαό να διαλέξει ο ίδιος το σχοινί που θα τον κρεμάσουν!

Είναι προκλητικοί και αδίστακτοι! Εφτασαν μέχρι το σημείο να βάλουν τους καλοπληρωμένους παπαγάλους τους να λένε ότι το ΠΑΜΕ τώρα αντιδρά, ενώ πριν απουσίαζε. Οι άνθρωποι των εργοδοτών, ο απεργοσπάστες τολμούν να πιάνουν στο στόμα τους τους χιλιάδες αγωνιστές των ταξικών συνδικάτων που απολύθηκαν για την πρωτοπόρα δράση τους. Μιλούν για το ΠΑΜΕ των αγώνων, που αναγνωρίζεται από όλους τους τίμιους εργάτες, οι θαμώνες των σαλονιών στο Τέξας, τη λίμνη Κόμο, αυτοί που υποδέχονται με δεξιώσεις τα νατοϊκά καράβια στον Πειραιά, οι τηλεδιασκεδαστές των αφεντικών με τα εκατομμύρια στην Ελβετία.

Θα μας ήθελαν κλακαδόρους σε συγκεντρώσεις που στηρίζουν τη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου. Χτύπησαν λάθος πόρτα. Τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τον γνωρίζουν καλά, χρόνια τον έχουν υπηρετήσει, ακόμα και όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση. Μαζί διαδηλώνουν και σήμερα μακριά από τους εργάτες. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου τους πετύχαμε μαζί, την προηγούμενη βδομάδα, να παζαρεύουν μαζί με τους βιομήχανους, τους ξενοδόχους και τους μεγαλέμπορους. Καθήκον και ευθύνη μας είναι να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια ενσωμάτωσης του κινήματος. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αλλάζει φορεσιά, προσαρμόζεται, όμως παραμένει ίδιος.

Μαζική πορεία προς το μνημείο για το Μάη του '36

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

 

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Με μια μαζική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, εργαζόμενοι και νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, βρέθηκαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και αγρότες, γυναίκες και φοιτητές - σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έστειλαν οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία «ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ», που παλεύουν για τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γραμματέας του Σωματείου των απεργών της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και 19 μήνες συνεχίζουν τον αγώνα, μαζί με τους συναδέλφους τους που απολύθηκαν. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης.

 

Απεργιακό κλίμα από το πρωί στον Πειραιά

 

Η μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε χτες το πρωί και την πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Εργάτες από τη Ζώνη, τα εργοστάσια του Πειραιά, ναυτεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, με μαζικά μπλοκ, συγκρότησαν μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Το απεργιακό κλίμα «φτιάχτηκε» από τα χαράματα. Στις 6 το πρωί, είχε προγραμματιστεί η πρώτη προσυγκέντρωση, μέσα στο λιμάνι, για να συμβάλει στην περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών, στα καράβια της ακτοπλοΐας και του Αργοσαρωνικού. Στις 9 το πρωί, ήταν σε εξέλιξη τρεις ακόμα προσυγκεντρώσεις. Στην πλατεία Κοραή, στην Αγ. Τριάδα και στον Ηλεκτρικό Σταθμό, των Λαϊκών Επιτροπών από ολόκληρη την περιοχή του Πειραιά. Στο μεταξύ, η πλατεία Καραϊσκάκη είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει με κόσμο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών και πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και ο Θανάσης Σιδηρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο οι εκατοντάδες ζωγραφιές παιδιών από τα δημοτικά σχολεία του Πειραιά, που εκτέθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης, εμπνευσμένες από τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η έκθεση έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο Πασαλιμάνι, στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών της μεγάλης απεργίας τον Αύγουστο του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε η κατάθεση των στεφανιών.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 7 Μάη, στις 8 το πρωί, στο Περιβολάκι, στη Νίκαια, όπου έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή, η δίκη της οποίας συνεχίζεται εκείνη τη μέρα στις φυλακές Κορυδαλλού.

  • Αύριο Κυριακή 3 Μάη, η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσιάζει την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 02 Μάη 2015