Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ) Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

 

Νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις στο εγχώριο κεφάλαιο, μειώσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές και το «μη μισθολογικό κόστος», περιλαμβάνονται στην ατζέντα των βιομηχάνων

 

Το πλέγμα των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που απαιτούν στην τρέχουσα φάση ξεδιπλώνουν στο «υπόμνημά» τους οι βιομήχανοι (στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας)

Το πλέγμα των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που απαιτούν στην τρέχουσα φάση ξεδιπλώνουν στο «υπόμνημά» τους οι βιομήχανοι (στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας)

Με καθαρή ταξική ατζέντα και προσανατολισμό, ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της χτεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των επιχειρήσεων - μελών του, έσπευσε να καταστήσει σαφές το πλέγμα των σαρωτικών, πολυεπίπεδων αντιλαϊκών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, που απαιτείται για την ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλίων και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους. Ορος και προϋπόθεση γι' αυτό είναι το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας με τους «θεσμούς» της τρόικας, κατεύθυνση στην οποία βάζουν σταθερά πλάτες, τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι και μεγαλοεργοδότες.

Για την επόμενη μέρα, οι Ελληνες βιομήχανοι διεκδικούν νέα αντιλαϊκά μέτρα στην κατεύθυνση ισοπέδωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, περαιτέρω φορολογικά κίνητρα και κρατικές επιδοτήσεις για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών επενδύσεων, παραπέρα μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσεις και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» κ.ά.

Εν ολίγοις, πρόκειται για το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» του κεφαλαίου, στο οποίο καταγράφονται και οι κραυγαλέες συγκλίσεις και ταυτίσεις με τις προτάσεις τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Πιέζει για άμεσο κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, εστίασε στην «ανάγκη» να κλείσει η αντιλαϊκή συμφωνία και αυτό, γιατί, όπως υποστήριξε, «ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματα έχουν εξαντληθεί». Παράλληλα, τόνισε ότι στο τέλος του 2014, υπήρξαν «ισχνά σημάδια ανάπτυξης», που όμως βασίζονταν στην κατανάλωση, ενώ συμβάλλοντας και αυτός στην καλλιέργεια εδάφους για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, για να αποφύγουμε το ατύχημα».

Την ίδια ώρα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) O. Grillo τόνισε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει, καθώς δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη...

Ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης «Businesseurope», M. Beyrer, επεσήμανε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του προγράμματος πιστωτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όμως δε θα είναι πάντοτε ανοιχτό. «Πρέπει να καταγραφούν στο χαρτί ορισμένα πράγματα και να είμαστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν», σημείωσε.

«Είναι εύκολο να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις. Δεν το πιστεύω», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της «Businesseurope», J. V. Gonzalel. «Ολοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει όμως η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Θέλουμε μια Ελλάδα δυναμικό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με στέρεους θεσμούς, ελκυστικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που προάγει τις εξαγωγές, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και τις ποιοτικές υπηρεσίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γνώση, τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου». Με αυτήν τη δήλωση ο ΣΕΒ και με αφορμή την ετήσια γενική του συνέλευση κατέθεσευπόμνημα με 82 προτάσεις σε 11 άξονες πολιτικής, που αφορούν: Φορολογική δικαιοσύνη, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μείωση του ενεργειακού κόστους, αδειοδότηση, χωροταξικός σχεδιασμός, δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα, εποπτεία αγοράς - ανταγωνισμός, καλή νομοθέτηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ΣΕΒ αξιώνει:

1. Διατήρηση της μακροβιότητας του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της άμεσης εφαρμογής κατάλληλων μεταρρυθμίσεων. Αξιοποίηση της πανευρωπαϊκής τάσης για συνταξιοδοτικά σχήματα που συμφωνούνται στο πλαίσιο της εργασίας (occupational pension schemes) και λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ θα στηρίζονται όλο και περισσότερο στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σύνδεση της πρόσθετης σύνταξης με την επαγγελματική απασχόληση του ασφαλισμένου σε συγκεκριμένη εταιρεία ή σε συγκεκριμένο κλάδο απασχόλησης.

2. Παροχή φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τα επαγγελματικά Ταμεία όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου, όπως λένε, «να τονωθεί η αποταμίευση και ο ανταγωνισμός, που θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά συνταξιοδοτικά συστήματα προς όφελος των εργαζομένων». Επί της ουσίας, ομολογούν, χωρίς περιστροφές, την αξίωση για πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

3. Προώθηση της συνεργασίας των εθνικών αρχών με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον ILO και διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά την πρόληψη, τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία.

4. Kωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει αφενός ασφάλεια δικαίου, αφετέρου δε να δημιουργηθεί κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης και ισχυροποίησης του «κοινωνικού διαλόγου». Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν μέτρα μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», όπως την παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας (π.χ. μείωση φόρου εισοδήματος αντίστοιχη με το κόστος επιδόματος ανεργίας για κάθε νέα θέση εργασίας), χρηματοδότηση για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

5. Συμψηφισμό των σωρευμένων ζημιών με τα κέρδη της εκάστοτε επόμενης δεκαετίας.

6. Εξισορρόπηση του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τη μισθωτή εργασία, όπου«σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταγράφεται μεγάλη επιβάρυνση σε φόρους και εισφορές για την Ελλάδα».

7. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

8. Μείωση του κόστους μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων και στοιχείων του Ενεργητικού.

9. Αύξηση του ποσοστού των ενεχύρων που αναγνωρίζει η ΕΚΤ (στο 90% από 57%) και μάλιστα με την αναγνώριση και των τιτλοποιημένων ελληνικών εταιρικών ομολόγων.

10. Μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, συμβάσεις παροχής «διακοπτόμενου φορτίου» κ.ά.

11. Ριζική αναθεώρηση των επενδυτικών κινήτρων, με όρους ανταγωνιστικότητας, αγορών, απόδοσης, καινοτομίας, εξωστρέφειας, τεχνολογίας κ.ά., με επίκεντρο τη δημιουργία κινήτρων και την άρση «εμποδίων» σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας.

12. Αμεση δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας, η οποία θα εστιάζει σε «επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας στην οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή», με έμφαση στην αύξηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

13. «Αποσύνδεση του εθνικού κινδύνου από τον επιχειρηματικό κίνδυνο». Λόγος γίνεται για την εισαγωγή «ξεχωριστών κριτηρίων ρίσκου», ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση έργων.

14. Συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών για την υποστήριξη επιχειρήσεων σε διεθνείς αναδυόμενες αγορές, όπου ήδη υπάρχει αξιόλογη ελληνική παρουσία.

15. Αρση εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο, με κατεύθυνση τις φτηνότερες, ταχύτερες και απλούστερες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλέγμα, αξιώνουν τη δημιουργία «ολοκληρωμένων εμπορευματικών πυλών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας», αλλά και τις υποδομές της «εφοδιαστικής αλυσίδας» για την «ταχύτερη και οικονομικότερη διάθεση προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

16. Διευκόλυνση πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές. Για το σκοπό αυτό, οι βιομήχανοι αξιώνουν την ολοκλήρωση των διμερών εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα κ.ά.), καθώς και χώρες της Κοινοπολιτείας (53 χώρες που συνδέονται με τη Βρετανία).

17. Συμπλήρωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, στα σημεία όπου «παρουσιάζονται προβλήματα» (χρόνοι αδειοδότησης, θέματα διαχείρισης κ.ά.). Επίσης, την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων από τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 19 Μάη 2015