Αυτό προέκυψε από απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
Από τη «σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας με τους εταίρους δανειστές» εξαρτάται η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών, η δυνατότητά τους να δεχτούν όλα τα παιδιά, και η κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, με εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, με την οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει σαφές τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και πόσους συνολικά αφορούν, τι κονδύλια και τι μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση για την λειτουργία και των παιδικών σταθμών που είναι εκτός προγράμματος.
Οπως επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν περαιτέρω τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ κατά 50%. «Η εικόνα η οποία διαμορφώνεται με βάση αυτά τα δημοσιεύματα - τόνισε - είναι ότι για την περίοδο 2014 - 2015 συνολικά για το πρόγραμμα διατέθηκαν 125 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 63 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, δημόσια δαπάνη, δηλαδή, 188 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό εξυπηρέτησε 85.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Αν μειωθούν τα κονδύλια κατά 50%, αυτό σημαίνει ότι περίπου τα μισά παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα βγουν εκτός παιδικών σταθμών και περίπου οι μισοί εργαζόμενοι, γύρω στις 10.000 από τους 20.000 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, θα απολυθούν. Και να λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο προσωπικό δουλεύει πάνω από τρία χρόνια με καθεστώς ανανεούμενων συμβάσεων.
Ζήτησε ακόμα να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι οποίοι μέσα από το ΑΣΕΠ ανανεώνουν τη σύμβασή τους συνεχόμενα τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και συνολικά με τους παιδικούς σταθμούς, αφού το πρόγραμμα αυτό έχει «κοντά ποδάρια και κάποια στιγμή θα σταματήσει».
Η απάντηση του υπουργού ήταν:
«Μας απασχολεί, οπωσδήποτε, πολύ, και πρέπει να χαράξουμε μία στρατηγική η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από το καλοκαίρι και ύστερα, μετά από αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε, δηλαδή να συναφθεί μία στρατηγική συμφωνία με τους εταίρους δανειστές, με βάση την οποία θα καταστεί δυνατόν να αποδεσμευτούν πόροι, τόσο σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα - θέμα που συζητιέται έτσι κι αλλιώς και τώρα - αλλά κυρίως με την απομείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους και την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων συνολικά για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Πρόσθεσε για το πρόγραμμα ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών που είναι ενταγμένοι τα επόμενα δύο χρόνια, δεν διευκρίνισε αν χρηματοδοτηθούν από αυτό και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, ούτε και αν ισχύουν οι εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης και του προσωπικού. Επεσήμανε ότι: «Είναι προφανές, όμως, πως θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το μέλλον και θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια εντελώς διαφορετική λογική, πάντοτε στη βάση της δημόσιας αντίληψης».