Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Το «νομοθετικό έργο» της συγκυβέρνησης και η στάση του ΚΚΕ

 

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα στη Βουλή, με κορυφαίες τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η μία για την αρπαγή των διαθέσιμων και η δεύτερη για τη διαγραφή έως και 100% των προστίμων φορολογικών παραβάσεων, ακόμα και για λαθρεμπόριο, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ (δηλαδή, οι δανειστές), προκειμένου να μη θιχτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τα νομοσχέδια αυτά η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται πιο πίσω ακόμα και από το προεκλογικό πρόγραμμα πτωχοκομείου που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης), πετσοκόβοντας και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα που προβλέπονταν για όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οχι μόνο δεν ανακουφίζουν στο ελάχιστο το λαό, αλλά στην ουσία του «λένε» να ξεχάσει ότι μπορεί να πάρει πίσω όλα όσα έχασε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία που έκλεισε με τους δανειστές στις 20 Φλεβάρη. Είναι προφανές ότι αφενός θέλει να αποφύγει την «εικόνα» της ψήφισης της συμφωνίας αυτής από κοινού με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος και αφετέρου να μη «δει» ο λαός τα νέα μέτρα που του χαλκεύουν, τα οποία ήδη έχουν τιτλοφορήσει ως «ήπια λιτότητα», για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Μέχρι και την Παρασκευή 24 Απρίλη είχαν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής 5 νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία και η ΠΝΠ για τα αποθεματικά. Είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές δύο νομοσχεδίων, τα οποία αναμένεται να «οδηγηθούν» στην Ολομέλεια, ενώ στη φάση της επεξεργασίας στις Επιτροπές παρέμενε η δεύτερη ΠΝΠ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στο σύνολό τους και κατ' άρθρο και τοποθετείται, κάθε φορά, με ένα και μοναδικό κριτήριο: Την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα νομοσχέδιο όπου το ΚΚΕ να μην έχει καταθέσει τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες ωστόσο απορρίπτονται κάθε φορά από την κυβέρνηση. Παράλληλα, έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου. Η πρώτη κατατέθηκε στις 25 Φλεβάρη και αφορά την «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων», η οποία βρίσκεται ακόμα «στην αναμονή»... Η δεύτερη κατατέθηκε στις 23 Απρίλη και αφορά την «επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».

«Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στα μέτρα του κεφαλαίου

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή και είναι πλέον ο νόμος 4320/2015, έχει τίτλο «Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού για «δωρεάν παροχή και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος», επίδομα σίτισης, στέγασης κ.ά., αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού αφορούν νοικοκυριά που βιώνουν την πιο ακραία φτώχεια, με όριο στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, ενώ και στα νοικοκυριά που θα κριθούν «δικαιούχοι» δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο μία στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωση. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, πετσοκομμένα ακόμα και από αυτά του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» (τα 1,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα γι' αυτά τα μέτρα, «έπεσαν» στα 200 εκατ. ευρώ στο νομοσχέδιο), για να μη θιχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή ασκούσαν πίεση να αρθούν οι περιορισμοί, που απέκλειαν την πλειοψηφία των οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Ψήφισε υπέρ στα άρθρα 1: «για τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», 2: «επίδομα ενοικίου», 3: «επιδότηση σίτισης» και 4: «οι τρεις αυτές παροχές χορηγούνται και σε όσους συμμετέχουν ήδη σε τέτοια προγράμματα».

«Επανεκκίνηση της οικονομίας», δηλαδή ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και είναι πια ο νόμος 4321/2015. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επιδιώκει να εισπράξει στο ακέραιο από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά όλα τα χρέη που τους φόρτωσαν οι μνημονιακοί και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Νομιμοποιεί, δηλαδή, πλήρως όλα τα αβάσταχτα χαράτσια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο ίδιος νόμος προβλέπει τη ρύθμιση χρεών ακόμα και για οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή για μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ωστόσο άρθρα του που είχαν έστω και υποπαράγραφο θετική για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως το άρθρο 20, που αφορά τη μείωση των ποινών φυλάκισης για τους μικροοφειλέτες, ή το 30 για την κατάργηση των ποινών για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες σχετικά με τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) τα υπερψήφισε.

«Θύμα» της δημοσιονομικής λιτότητας και το σωφρονιστικό σύστημα

Το ΚΚΕ επί της αρχής ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο που αφορούσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ξεκαθάρισε ότι παρά τις ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις που περιέχει, κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεχνητή αποσυμφόρηση και εκτόνωση των φυλακών, που σημαίνει ανακύκλωση του προβλήματος. Ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας, διατηρεί στο ακέραιο την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα, που αφορά στο έλλειμμα πόρων, δομών και υποδομών, προσωπικού, έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας για την επανένταξη των κρατουμένων.

Δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σε λίγες μέρες

Η ΠΝΠ για τα αποθεματικά, η οποία επικυρώθηκε από τη Βουλή, με διαδικασίες «φαστ τρακ», όχι μόνο καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, αλλά, με αίτημά του, έγινε ονομαστική ψηφοφορία, για να αναλάβει ο κάθε βουλευτής τις ευθύνες του για την αρπαγή των αποθεματικών των οργανισμών που εποπτεύονται από το κράτος (από ΟΤΑ και πανεπιστήμια, μέχρι νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς). Σημειωτέον, την ώρα που ψηφιζόταν αυτή η ΠΝΠ για την αρπαγή των αποθεματικών, η κυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή - και βρίσκεται σε φάση συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές - τη δεύτερη ΠΝΠ για να χαρίσει έως και 100% τα πρόστιμα των μεγαλοεπιχειρηματιών για τις φορολογικές τους απάτες. Η ΠΝΠ αυτή είναι σε ισχύ από το Μάρτη!

ΕΡΤ - φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής

Την Τρίτη 28 Απρίλη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, οι διατάξεις του οποίου θέτουν την ΕΡΤ υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, προβλέπουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, σύμπραξη με ιδιώτες κ.ά. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» αποκλειστικά και μόνο για την επαναφορά, έστω και λειψή, των εργαζομένων.

Οδεύουν προς την Ολομέλεια

Τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στην Ολομέλεια είναι: «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» και αυτό για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.

Το πρώτο ενδεικτικά προβλέπει ότι η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα, δηλαδή διατηρεί την κινητικότητα, δεν περιλαμβάνεται το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ μένουν εκτός οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι 3.500 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί τη δυνατότητα επίταξης απεργών κ.ά. Το ΚΚΕ επί της αρχής στην Επιτροπή έχει ψηφίσει «παρών» μόνο και μόνο για τους εργαζόμενους που επανέρχονται.

Σχετικά με το δεύτερο νομοσχέδιο, από το ΚΚΕ έχει ειπωθεί ότι δεν το καταψηφίζει, μιας και υπάρχουν θετικές και αναγκαίες διατάξεις και έχει επιφυλαχθεί για την τελική του θέση στην Ολομέλεια.

Απορρίπτονται ασυζητητί

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί.

  • Τέσσερις τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». Αφορούσαν τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος. Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Τη διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση). Δεν αποδέχτηκε ούτε μία. Ούτε καν αυτή για την παροχή ενός γεύματος στους μαθητές!
  • Στο νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για το «κούρεμα» των χρεών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που προέρχονται από τα αντιλαϊκά χαράτσια (τέλη επιτηδεύματος, αλληλεγγύης), τα χρέη από τον ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Στο νομοσχέδιο για τις φυλακές «τύπου Γ», το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση των διοδίων και την παύση κάθε δίωξης και κατάργηση κάθε προστίμου που έχει επιβληθεί σε όσους δεν πλήρωσαν και αγωνίστηκαν ενάντια στα διόδια. Απορρίφθηκε.
  • Στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ κατέθεσε τροπολογία - προσθήκη που προβλέπει την κατάργηση της ΠΝΠ και της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις οποίες έκλεισε η ΕΡΤ, την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ και σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και την πλήρη αποκατάσταση του απολυμένου προσωπικού της, χωρίς διαχωρισμούς, ακριβώς όπως είχαν στις 11.6.2013. Απορρίφθηκε.

Σειρά τροπολογιών έχει καταθέσει και στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν. Μόνο στο νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός Δημόσιας Διοίκησης (....)» έχει καταθέσει 14 τροπολογίες, που αφορούν την επιστροφή όλων των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών στα σχολεία σε αορίστου χρόνου, την άμεση αποκατάσταση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών κ.ά.

Αναδεικνύεται από το σύνολο του μέχρι τώρα «νομοθετικού έργου» της κυβέρνησης ότι ο λαός είναι ανάγκη να οργανώσει την πάλη του και την αντεπίθεσή του για αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του, για ρήξεις και ανατροπές οι οποίες πρέπει να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 03 Μάη 2015