Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Συνδυασμένα μέτρα σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής

 

Σε πρώτο πλάνο η διεύρυνση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» με τους συντελεστές

Σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» επεκτείνεται πλέον η υπό εξέλιξη διαβούλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Τα παζάρια σε επίπεδο «Brussels Group» αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της βδομάδας, με τη συγκυβέρνηση να προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Γιούρογκρουπ, μέχρι τα τέλη Μάη, προκειμένου να καταγραφούν οι συγκλίσεις και η «πρόοδος» που έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τα ζητήματα του ΦΠΑ, τα Εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και την «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους.

Είναι φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου είναι απόλυτα ενταγμένη σε ένα ενιαίο πλαίσιο και στρατηγική, ανεξάρτητα από το όποιο χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, η «ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» αποτελεί το προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή ή όχι της πλευράς του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης προς το ελληνικό αστικό κράτος και βέβαια με το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.

Ειδικότερα:

-- Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η μάζα των αντιλαϊκών φόρων που συγκεντρώνονται μέσω του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από την «κοπτοραπτική» και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των συντελεστών και τις μετατάξεις των εμπορευμάτων, απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, όπως απόλυτα δεδομένη είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με ένα ορισμένο σενάριο, θα διαμορφωθούν οι εξής συντελεστές: 7%, 14% και 23%. Μάλιστα, τα σενάρια προβλέπουν, εκτός από τις αναπροσαρμογές στους συντελεστές, και μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στη νέα κλίμακα.

-- Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι κυβερνητικές πηγές, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν.

-- Δεδομένη θεωρείται - άλλωστε ομολογείται πλέον και από τη συγκυβέρνηση - η μονιμοποίηση και όλων των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης,«μνημονιακής», περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αλώβητο διατηρείται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης, ως «εφεδρεία» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ (από 80 δισ. προηγουμένως). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδας ήταν η αύξηση του ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο (χωρίς «κούρεμα») το ύψος των εγγυήσεων επί των οποίων χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών».

Εξάλλου, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων στο τελευταίο πεντάμηνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και ότι δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12 - 18 μήνες. Ακόμη, αναφέρεται σε «μεγάλη πιθανότητα» επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Αντιλαϊκές διεργασίες

«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια ελληνική χρεοκοπία», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε κοινή συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» και τη «Les Echos». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το (υφιστάμενο) πρόγραμμα, δεν έχει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι, ενώ έχει πει πολλές φορές πως δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα»,υπενθυμίζοντας δηλαδή προγενέστερες δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης - και του Γ. Βαρουφάκη - ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στους «Νew York Times», υποστήριξε ότι έχει καταγράψει τις συνομιλίες στο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας. Ερωτηθείς χτες σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν»...

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 21 Μάη 2015