Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ζητά «στρατηγική σταθερότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

«Στρατηγική σταθερότητα» ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, εντός ΕΕ, με το όποιο κυβερνητικό σχήμα, της μιας ή της άλλης παραλλαγής αστικής διαχείρισης.

Μιλώντας στον ιστότοπο «TheTOC.gr», ζήτησε το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών του Μάη «να υπηρετεί κυβερνητική σταθερότητα και στρατηγική σταθερότητα». Ακολούθως παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει αντίκτυπο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Υπεραμύνθηκε της συμμετοχής και της συνεισφοράς του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν μετάλλαξη της ΝΔ σε πιο κεντρώα παράταξη, τα ακύρωσε: «Δεν μεταλλάσσονται οι παρατάξεις, αυτά είναι σενάρια παιδαριώδη. Υπάρχουν εφημερίδες ολόκληρες που αγωνίζονται να μας πείσουν ότι κακώς συνεργάζεται η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά», τη Χρυσή Αυγή.

Ρίχνοντας και τις μπηχτές του εναντίον του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (που τελευταία αμφισβητεί σχεδόν ανοιχτά τις επιλογές Βενιζέλου), ο Βενιζέλος είπε ότι ως ΠΑΣΟΚ έχουν «μια συνεργασία ανάγκης με τη ΝΔ που ο Παπανδρέου την έψαχνε από τον Ιούνη του 2011». Χαρακτήρισε δε τον Παπανδρέου «αρχιτέκτονα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ.», όπως σχηματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2011 στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πρόσθεσε ότι κι από νωρίτερα ακόμα ο Παπανδρέου είχε προσφέρει την πρωθυπουργία στον Σαμαρά...

Συμπλήρωσε ότι κακώς διαφοροποιήθηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου όταν καταψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αμφισβήτησής του αν δεν πάει καλά η εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς», ο Βενιζέλος υποστήριξε: «Πρέπει να υπάρχει ο απίθανος συνδυασμός ανοησίας, κυνισμού και αμετροέπειας και να βρει και οπαδούς όποιος πάει να με ρίξει», με βασικό επιχείρημα ότι έτσι θα υπονομευτεί η πορεία της χώρας κ.λπ.

Δεν παρέλειψε να απευθύνει, ουσιαστικά, εκ νέου πρόσκληση σε έναν πιο ...σοβαρό και υπεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εκφράζοντας την ευχή να είχε το σύστημα «μια κυβέρνηση ευρύτερη, με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (...) Είμαστε ανοιχτοί από παλιά», τόνισε ο Βενιζέλος ζητώντας συμπόρευση των «φιλοευρωπαϊκών» και «προοδευτικών» δυνάμεων «ή τουλάχιστον όποιων αυτοχαρακτηρίζονται ως τέτοιες». Ταυτόχρονα θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε από το Μάη του 2012 μια κυβέρνηση μαζί με ΔΗΜΑΡ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Του έχουμε προτείνει του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. κυβερνητική συνεργασία), αλλά θέλει να μας βάλει φυλακή, να αμφισβητήσει όλες τις αποφάσεις (σ.σ. τις κυβερνητικές)», είπε ο Βενιζέλος διαμαρτυρόμενος για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.