Επίσημη έναρξη της συζήτησης, σε επίπεδο Γιούρογκρουπ
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους και το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», που παρουσίασε η συγκυβέρνηση, με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Μάη, στις Βρυξέλλες. Επίδικο λάφυρο είναι η απελευθέρωση κεφαλαίων για δημόσιες επενδύσεις και για τη χρηματοδότηση και ενίσχυση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων επίσης για επενδύσεις. Την ίδια, στρατηγικού χαρακτήρα, στόχευση έρχεται να εξυπηρετήσει και το νέο αναπτυξιακό πακέτο, σε συνδυασμό με τον πακτωλό του ΕΣΠΑ και των εθνικών κονδυλίων που θα διανεμηθούν στην επόμενη περίοδο. Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει επίσης τις «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα, την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και πτυχές της τραπεζικής ένωσης. Στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Τρίτη 6 Μάη) αναμένεται να εγκριθούν τα συμπεράσματα της Κομισιόν, σχετικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη - μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Oλλανδία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Μ. Βρετανία). Πρόκειται για τις διαδικασίες της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ.
Υπερθεματίζει ο ΣΕΒ
Η «οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, με την οποία συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί το προεδρείο του συνδέσμου των Ευρωπαίων βιομηχάνων (BUSINESS EUROPE). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι και οι ντόπιοι βιομήχανοι, όπως και άλλες μερίδες του κεφαλαίου, βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του χρέους, μέσω της οποίας θα απελευθερωθούν κεφάλαια. Αυτή ακριβώς είναι η προοπτική που ανέδειξε και ο Δ. Δασκαλόπουλος: «Μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας (...) που γονάτισε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας είναι ζωτική ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», αλλά η «βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη «διευθέτηση» του χρέους, έτσι ώστε «και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός ιστός μας να μη διαλυθεί». Πρόκειται για «λύσεις» αντίστοιχες με αυτές που κατά καιρούς έχει προβάλει και πλευρά του ΔΝΤ, ενώ σε αυτή τη φάση διαφαίνεται και κάποιος συμβιβασμός με την πλευρά της ΕΕ, στα κράτη της οποίας έχει περιέλθει η μεγάλη μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους, αφού αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει και μέσα στην ΕΕ με έντονες πιέσεις από τα κράτη κυρίως του Νότου.
Στην ίδια ρότα, συμπλέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε «non paper» που διανεμήθηκε χτες, αναφέρει χαρακτηριστικά: Η «ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερη συγκυρία που μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέει: Υπέρογκο χρέος που αποτρέπει τις επενδύσεις, αποσαθρωμένη οικονομία μετά από σωρευτική ύφεση 25% και διεθνές οικονομικό περιβάλλον που πασχίζει με πολύ κόπο να βγει από μια πολυετή στασιμότητα»...
«Προβληματισμοί» για το μείγμα πολιτικής
Προβληματισμούς γύρω από το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής διατυπώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες τονίζουν ότι το «δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, στο 175% του ΑΕΠ, λειτουργώντας αποτρεπτικά για πιθανές επενδύσεις (άρα και για την ανάπτυξη» στην πραγματική οικονομία». Επιπλέον, εστιάζουν σε σχετική μελέτη του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ., η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους».