Στη Ρίγα της Λετονίας και την "τριμερή συνάντηση" Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ μεταφέρθηκαν τα αντιλαϊκά παζάρια για την νέα συμφωνία
Στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και σε επίπεδο «Brussels Group» (συνολικά με τους «θεσμούς» της τρόικας) συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τη διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
Με «διαρροές» και «ελιγμούς» «ψήνεται» η νέα αφαίμαξη μέσω ΦΠΑ
Σύμφωνα με «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές, στο «τραπέζι» έπεσε και νέα πρόταση από την πλευρά των «εταίρων» για την ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαού μέσω του ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι διαρροές αυτές αποτελούν επικοινωνιακού χαρακτήρα ελιγμούς, ενόψει των συγκλίσεων και της αναβάθμισης της φοροληστείας του λαού που διαφαίνεται πλέον και για το ζήτημα του ΦΠΑ. Ανεξάρτητα από τις όποιες αιτιάσεις και τους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποδείχνεται με ξεκάθαρο τρόπο ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, τη διαμόρφωση δύο συντελεστών ΦΠΑ (στο 23% και στο 11%) φέρεται να έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι «θεσμοί» της τρόικας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση σε επίπεδο «Brussels Group», αναφέρεται σε τρεις συντελεστές, με τον υψηλότερο στο 22% (με... «παραλλαγή» στο 23%, δηλ. όσο και σήμερα), το μεσαίο στο 14%και το «χαμηλό» στο 7%. Είναι φανερό ότι η διαδικασία σύγκλισης συνεχίζεται και βέβαια στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φοροαφαίμαξης απέναντι στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών...
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα προς ένα, όλα μαζί τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής έρχονται να αλληλοσυμπληρώσουν τα δημοσιονομικά και τα χρηματοδοτικά κενά του κεφαλαίου και της πολιτικής του. Σε αυτό το πλαίσιο, το όποιο «χαμήλωμα» του πήχη σε ένα αντιλαϊκό μέτρο σηματοδοτεί την εφαρμογή άλλου ή άλλων μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης».
Τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» των μνημονίων
Την ίδια ώρα, διακινούνται και σενάρια, πιθανόν και από κέντρα εκτός Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση, η τρίτη στη σειρά, στο μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, μέχρι το φθινόπωρο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τις απαιτούμενες αντιλαϊκές μανούβρες και συγκλίσεις.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εργαζόμαστε θεωρώντας ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του σημερινού μνημονίου, προκειμένου να κλειδώσει η επόμενη αντιλαϊκή συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, σημείωσε ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται τα σενάρια για την παράταση «δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τα σχολιάσει...
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της για την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν υποστηρίζεται από τις διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί αφερέγγυα. Σχετικά με τις εικασίες για «πολιτική λύση» τόνισε ότι «τίποτα επί της ουσίας δεν τις δικαιολογεί». Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη τον επόμενο μήνα, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα.
Το «τρέχον πρόγραμμα» (δηλ. το μνημόνιο) για την Ελλάδα θα μπορούσε να παραταθεί έως το φθινόπωρο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αποδεσμευτεί μέρος της τελευταίας δόσης, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.
Πρωτοβουλία, εξάλλου, φέρεται, σύμφωνα με «διαρροές», να ανέλαβαν οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, για να προσκαλέσουν τον Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε συνάντηση την επόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί σχετικό αίτημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα γινόταν αποδεκτό.
Στη Ρίγα η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως, βάσει της μέχρι τώρα «προόδου» στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα, έκαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ. Η τριμερής συνάντηση, που χαρακτηριζόταν «άτυπη», ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), μετά τη λήξη των χτεσινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που συνεχίζεται και σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει και το ζήτημα της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, καθώς και των τραπεζικών ομίλων.
Η συγκυβέρνηση αναμένει τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε, μέχρι το τέλος Μάη, να υπάρξει η αντιλαϊκή συμφωνία, και στη συνέχεια η επικύρωσή της από έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).
Ενα έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες βδομάδες εκτίμησε, άλλωστε, πως θα πραγματοποιηθεί και ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως«δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».