Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ως προς τη στάση της στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει την όποια συμφωνία που θα καταλήξει με τους δανειστές, αφήνει η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας έτσι να απαντήσει στις πιέσεις που ασκούν μια σειρά κέντρα του συστήματος η συμφωνία να στηριχτεί μαζικά από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και να αποκατασταθούν οι γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων. Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη συμφωνία.
Το θέμα συζητήθηκε χτες στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ - όπου συμμετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι Ευ. Μεϊμαράκης, Νικ. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά. - που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, για περίπου δύο ώρες. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έχει ως εξής:
«Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και το λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα. Η ΝΔ ως η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Είναι επίσης σαφές ότι η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο μέλη του οργάνου, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικ. Κακλαμάνης, ζήτησαν να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όταν και αν επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να αποφασιστεί εκεί η στάση της ΝΔ μπροστά στη συμφωνία.
Εγείρονται και ενστάσεις
Ως προς τις ενστάσεις της ΝΔ στις παραμέτρους της συμφωνίας που δείχνει να κλείνει η κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο «MEGA»:
«(...) πάμε σήμερα σε ένα πακέτο το οποίο θα ανέρχεται σε 4 έως και 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 4-5 φορές πιο βαρύ, με σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις προς όλους τους πολίτες (...) Υπάρχει η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που είχαμε ακούσει ότι θα καταργηθεί, υπάρχει η συζήτηση που ανοίγει για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, που μπορεί να πηγαίνει τον Οκτώβριο αλλά παραμένει, όπως και η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι έχει σταματήσει το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ούτε καν την επιστροφή ΦΠΑ. Ούτε έναν προμηθευτή του (...) Εγώ συμφωνώ ότι θα είναι επιτυχία να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ομως, αν αυτή τη μείωση δεν τη νιώσει η κοινωνία μέσα από τη φορολογική ελάφρυνση, τι να την κάνει; Αν πρόκειται να υπάρξει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος και μαζί και φόροι, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη».
Πρόσθεσε: «Ελεγαν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τους λέγαμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα πρέπει να αυξήσουν άλλους φόρους για να καλύψουν το κενό. Τώρα πάμε και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και στην αύξηση του ΦΠΑ και σε έκτακτη εισφορά. Αυτό είναι μια φοροεπιδρομή σε υπερφορολογημένους πολίτες (...) Αυτό δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική, είναι υφεσιακή πολιτική». Ολα δε αυτά όχι επειδή διαφωνούν επί της ουσίας, αλλά σκέφτονται και την υπόθεση «αστική αντιπολίτευση» και πώς θα υπάρχει, έτσι ώστε να δρα ως εναλλακτική λύση εγκλωβίζοντας λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα.
Ανασυγκρότηση
Στα εσωκομματικά, σε ένα κείμενο, στο οποίο κυριαρχεί το αίτημα για ένα «ενωτικό συνέδριο πολιτικής αναγέννησης» της ΝΔ, κατέληξε η εκδήλωση του «Συνδέσμου 74» (δραστηριοποιούνται εκεί μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη της παράταξης), στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 400 στελέχη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε για την «ανασυγκρότηση» της «κατακερματισμένης κεντροδεξιάς», ακούστηκε και η άποψη ότι μόνον ο πρώην πρόεδρός της και πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα. Είπε χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης: «Την παράταξη μπορεί να την ενώσει ένας άνθρωπος. Και αυτός που μπορεί να συνεπάρει τον κόσμο είναι ο Κώστας Καραμανλής. Πρέπει όλοι μαζί να του ζητήσουμε να μπει μπροστά. Και αν δεν θέλει, να πάμε με λαμπάδες να τον βγάλουμε έξω. Εχει στην καρδιά του τη ΝΔ δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα»...
Ταυτόχρονα, δεν έλειψαν οι βολές κατά στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά και οι αιχμές για την παραμονή του στην προεδρία του κόμματος μετά την ήττα.