Ψήφισμα ενάντια στη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι παρατάξεις του Μπουτάρη, του Καλαφάτη (ΝΔ), του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων καταψήφισαν το ψήφισμα, απέφυγαν όμως να τοποθετηθούν ώστε να εξηγήσουν την ψήφο τους.
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και να σταθεί απέναντι σε όσους με τη δράση τους και την ανοχή τους υπερασπίζονται την αντιεπιστημονική θέση για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».
Επίσης, να καταδικάσει όσους πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση της κινητοποίησης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, στις 9 Μάη, στην Αθήνα ή στη δημιουργία της «λέσχης κάνναβης» στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σε μια περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή, με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κάποιοι έχουν το θράσος να "διεκδικούν" το "δικαίωμα" στη χρήση της δήθεν αθώας κάνναβης.
Θέλουν το λαό και τη νεολαία στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης (εκθέσεις ESPAD, INCB, EMCDDA).
Στη χώρα μας, η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει τριπλασιάσει τη χρήση στους μαθητές και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη.
Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών "ελεύθερη επιλογή", η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία, γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι μας στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, τη διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
Οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε:
- Πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας
- Τη δημιουργία "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα
- Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, στους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία
- Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής
- Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».