Η απάντηση του Γκρούεφσκι ήρθε προχτές το βράδυ
ΣΚΟΠΙΑ.--
Σε επίδειξη δύναμης και πολιτικής ισχύος, ώστε να φανεί πως είναι τάχα «μέρος της λύσης» και όχι «καμένο χαρτί», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κινητοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στα Σκόπια δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματός του, VMRO-DPMNE, από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που κατέφτασαν από νωρίς στην πρωτεύουσα με εκατοντάδες λεωφορεία.
Το μήνυμά του Γκρούεφσκι στους χιλιάδες κυβερνητικούς υποστηρικτές αλλά και τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητά επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησής του και τη διεξαγωγή εκλογών, με τελευταία αφορμή το σκάνδαλο των μαζικών τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστών, ήταν ένα: «Καμία υποχώρηση και καμία σκέψη για παραίτηση».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ότι η χώρα είναι «ισχυρή και θα νικήσει», διαβεβαιώνοντας ότι θα παλέψει «για τη σταθερότητα». Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση στήριξης του Γκρούεφσκι εμφανίστηκαν και ρωσικές σημαίες, ως μήνυμα ότι αυτός προσβλέπει στη Ρωσία. Η κόντρα στην ΠΓΔΜ είναι πρωτίστως ενδοαστική για τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες μερίδων της αστικής τάξης, εγκλωβίζοντας και λαϊκές δυνάμεις, αλλά εξελίσσεται σε μια περίοδο που φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή και λόγω της κόντρας μονοπωλιακών ομίλων για τους ενεργειακούς αγωγούς.
Προσπάθεια συμβιβασμού;
Αργότερα χτες βράδυ, μετέβησαν στο Στρασβούργο (Γαλλία) ο Ν. Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Αμφότεροι συναντήθηκαν στο περιθώριο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με τον Γιόχαν Χαν, που είναι ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση και τους ευρωβουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν, που έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για την εξεύρεση λύσης στα Σκόπια. Πηγές στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, εξέφραζαν απαισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Γκρούεφσκι και Ζάεβ.
Επιπλέον, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο «TASS», την εκτίμηση ότι προκαλούν ανησυχία «οι διάφορες απόπειρες εξωτερικών παραγόντων για να αλλάξει η εσωτερική κατάσταση» στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δοκιμάζονται οι προσπάθειες στα Βαλκάνια για εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας, στο πλαίσιο «της εξαιρετικά εκρηκτικής κατάστασης» στα Σκόπια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «στενά» τα γεγονότα στα Σκόπια, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο και τον ηγέτη της αντιπολιτευόμενης SDSM, Ζ. Ζάεβ, να επιστρέψει στη Βουλή.