Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση»


Έχουμε μπει στην τελική ευθεία, «τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση για δίκαιη λύση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει «μέχρι τέλους να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης» και απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών, λέγοντας ότι «έχουμε λάβει εντολή τετραετίας».
Σαν στόχο ο πρωθυπουργός ανέφερε την επίτευξη συμφωνίας που θα αναδιανέμει τα βάρη και θα περιλαμβάνει ρήτρες χρηματοδότησης της χώρας και πως «τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουμε με αυτά τα κριτήρια». Απέφυγε κάθε συγκεκριμένη αναφορά σε προτεινόμενα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής».
Για τη μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τώρα, ο πρωθυπουργός απέδωσε το γεγονός αυτό «σε πολιτικές σκοπιμότητες» και σε «πολιτικό σχέδιο ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης» και έκανε λόγο για «επίδειξη πυγμής» από τους δανειστές και για «χρηματοδοτική ασφυξία» από την ΕΚΤ. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι μεταξύ των δανειστών «υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης».
Αναφερόμενος στις αντίθετες θέσεις, που εκφράζονται από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ζήτησε να υπάρξει «συγκεκριμένη άποψη των θεσμών», που όμως δεν θα είναι «η συνισταμένη των σκληρότερων θέσεών τους». Ανέφερε πως «το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση πραγμάτων» στην Ελλάδα και ζήτησε από την ΕΕ να κρίνει τις προτάσεις του ΔΝΤ και να μην το αποδέχεται αλά καρτ σαν μέρος της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα πάρει να λάβει υπόψη της τη θέση του Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους.