Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο πίσω από «διορθωτικές» ρυθμίσεις


Απορρίφθηκαν ασυζητητί οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για ανακούφιση εργαζομένων και συνταξιούχων

Αρχισε χτες το απόγευμα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του λεγόμενου «μίνι φορολογικού» νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεν κάποιες «διορθωτικές» ρυθμίσεις, κατά βάση σε ό,τι αφορά ορισμένες «κραυγαλέες» προβληματικές περιπτώσεις στον υπολογισμό των τεκμηρίων, την ίδια ώρα όμως απαλλάσσει από τον ΦΠΑ επιχειρηματικούς ομίλους που θα συμμετάσχουν (με την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών) στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει προσωρινά το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Ωστόσο, το άρθρο 2 με το οποίο απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου παραμένει, σημειώνοντας... ότι έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους με ίσους όρους με τις ξένες εταιρείες που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του, Σάκης Βαρδαλής, έκανε και χτες ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής. Οπως τόνισε,«μπορεί με ορισμένες διατάξεις του το νομοσχέδιο να ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, να αίρει ορισμένες αδικίες, όμως συνολικά, όχι μόνο δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά μέσα από τη νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει, θα φορτώσει και νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».
Πρόκειται για τις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 1, όπου ρυθμίζεται η φορολόγηση κατοίκων του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ομογενών, και καθιερώνεται το σύστημα που ίσχυε παλιότερα. Ετσι, δε θα τους επιβάλλεται φόρος π.χ. για εισόδημα, τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα, βάσει τεκμαρτού εισοδήματος. Οπως σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, «κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται μία μικρή ελάφρυνση στη φορολόγηση των ανέργων από 26% που ισχύει μέχρι σήμερα σε 22%. «Το θέμα είναι να καταργηθεί η φορολόγηση σε βάρος των ανέργων», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Αλλες δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για ανακούφιση του λαού που απέρριψε ασυζητητί η κυβέρνηση

Αλλωστε, ο πραγματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέρριψε ασυζητητί τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση εργαζομένων και συνταξιούχων.
Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες, ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι η πρώτη προβλέπει «την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2013 και προβλέπουν ότι το Δημόσιο προηγείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσής του σε σχέση με τους εργαζόμενους του οφειλέτη και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η τροπολογία αυτή είναι αναγκαία γιατί απλήρωτοι εργαζόμενοι ενάμιση και δύο χρόνια που απολύονται, αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εξόφλησής τους λόγω του υπερπρονομίου του Δημοσίου».
«Με τη δεύτερη τροπολογία», πρόσθεσε,«προτείνεται να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος εργαζομένων ή συνταξιούχων στους οποίους ενώ οφείλονται μισθοί και συντάξεις, όταν τελικά εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο τα ποσά αυτά φαίνονται στη φορολογική δήλωση ως μεγάλα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές».