Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Αναζητούν τρόπο να ξεπεραστεί η εμπλοκή με στόχο την αντιλαϊκή συμφωνία


Δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα σε κάθε ενδεχόμενο - Βασικά υπό «διευθέτηση» ζητήματα η χρηματοδότηση του εγχώριου κεφαλαίου από τα «επενδυτικά πακέτα» και η διαχείριση του κρατικού χρέους

Σε αναζήτηση δρόμου για να ξεπεραστεί η εμπλοκή που υπάρχει από την Κυριακή στις διαπραγματεύσεις κινούνται συγκυβέρνηση και δανειστές.
Ανοιχτά, υπό «διευθέτηση», ζητήματα είναι αυτά που αφορούν στους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων από τα διάφορα «επενδυτικά πακέτα» της ΕΕ, σε συνδυασμό με τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρέους. Την ίδια ώρα - παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού - με τις διευκρινίσεις που ανταλλάσσονται από όλες τις πλευρές, ομολογείται ότι στην ουσία δεν υπάρχει διαφωνία στο νέο αντιλαϊκό «πακέτο» με δημοσιονομικά μέτρα και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η δόση προς το ΔΝΤ (30/6) θα «καταβληθεί κανονικά», υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα, σε μια εξέλιξη που παραπέμπει στο «κλείδωμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας, στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και, βέβαια, στην ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν...
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις παραγόντων της συγκυβέρνησης στο διεθνή Τύπο, μέσω των οποίων προετοιμάζεται το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Σε ρόλο «λαγού», ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε χτεσινές δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τονίζει: «Οι ελληνικές προτάσεις εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων είναι ήδη τόσο σκληρές και απάνθρωπες, όσο οι Γερμανοί δεν θα δέχονταν ποτέ για τους ίδιους». Συνεχίζοντας, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε αυτές μόνο εάν η Ευρώπη συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, επενδύσεις και σε ένα τέλος της κρίσης ρευστότητας». Για το εάν θα υπάρξει αυτή τη βδομάδα συμφωνία, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ»...
Κομβικής σημασίας θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου θα τεθεί «επί τάπητος» και το ελληνικό ζήτημα, ενόψει και της λήξης του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του (30 Ιούνη). Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).

Προετοιμασίες και αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει νέου μνημονίου

Την ίδια ώρα, εντείνονται το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών και η οξυμένη ενδοαστική διαπάλη γύρω από την τελική διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας.
«Δεν έχω καμία επαφή με τους Ελληνες αξιωματούχους από την προηγούμενη Κυριακή»,σημείωσε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Παράλληλα, διέψευσε τα όσα αναφέρει η συγκυβέρνηση περί προτάσεων της Κομισιόν και του ίδιου για αυξήσεις του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ζητήματα, δηλαδή, γύρω από τα οποία η συγκυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» της. Ανέφερε πως πρότεινε άλλους τρόπους «ελάφρυνσης» του προϋπολογισμού, όπως «μετριοπαθείς περικοπές» στις αμυντικές δαπάνες«Κατηγορώ την ελληνική πλευρά ότι είπε πράγματα στους Ελληνες που δεν συνάδουν με τα όσα είπα στον Ελληνα πρωθυπουργό», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, απάντησε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει τη διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό».
Να σημειωθεί ότι, επί της ουσίας, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» ομολογούν τηνκαταρχήν συμφωνία τους για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αυξητική τάση, ανάλογα με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε«εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις». Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Γιούνκερ, επισήμανε ότι«αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη». Περιγράφοντας τις εν λόγω προτάσεις ανέφερε τα εξής: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».
«Η ΕΕ παραμένει ανοικτή στο να δεχθεί προτάσεις από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αυτή την Κυριακή. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιούνη (ημερομηνία λήξης του σημερινού μνημονίου), σημείωσε ότι«αυτή την στιγμή δεν ανταλλάσσονται έγγραφα». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της ΝΔ και του Ποταμιού, Αντ. Σαμαρά και Στ. Θεοδωράκη, αντίστοιχα.
Την ύπαρξη «λιγότερο ευνοϊκών σεναρίων» για την Ελλάδα, τα οποία συζητήθηκαν στο Euro Working Group της περασμένης βδομάδας, επιβεβαίωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Οπως επισήμανε, οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα σχεδιαζόταν να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία έως το τέλος Απρίλη, προκειμένου να εξεταστεί στη συνέχεια τι θα γίνει μετά τη λήξη της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος στο τέλος Ιούνη. «Πλέον ο χρόνος λιγοστεύει, άρα είναι κατανοητό γιατί τα κράτη της Ευρωζώνης είναι νευρικά και γιατί γίνονται συζητήσεις στο Euro Working Group σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις κάποιων λιγότερο ευνοϊκών σεναρίων», υποστήριξε.

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τζακ Λιου είπε ότι είναιεπείγον η Ελλάδα να κάνει «μια σοβαρή κίνηση» για να υπάρξει συμβιβασμός με τους πιστωτές. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε, θα υπάρξουν «άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και μεγάλες αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία».
Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,Τζος Ερνεστ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Οπως είπε, «έχουμε επισημάνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει».
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, μετά τη χτεσινή συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.