Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΣΕΡΒΙΑ Εντονες αντιδράσεις στο βρετανικό σχέδιο για τη Σρεμπρένιτσα



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Τη δυσαρέσκεια της σερβικής κυβέρνησης προκαλεί πρωτοβουλία της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την έγκριση πρότασης ψηφίσματος για τις σφαγές χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στις 7 Ιούλη, με αφορμή τη συμπλήρωση της 20ής επετείου από την κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις Σέρβων της Βοσνίας.
Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση, παρατηρείται κλίμα έντονης δυσαρέσκειας για τον όρο γενοκτονία, που χρησιμοποιείται στο κείμενο, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι επιθέσεις των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλη του 1995. Προχτές, ο Σέρβος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί, αφού μελετήσει προσεκτικά τη βρετανική πρόταση, ενώ σε μία πρώτη εκτίμηση, εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιείται κατά κόρον, ενώ ο όρος συμφιλίωση μόνο μία φορά.
Επιπλέον, στελέχη του γραφείου του προέδρου της ΣερβίαςΤόμισλαβ Νίκολιτς εξέφρασαν, μιλώντας στην εφημερίδα «Danas», τη δυσαρέσκειά τους για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η σερβική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Ρωσία να ασκήσει «βέτο», αν τεθεί προς ψήφιση η πρόταση.
Αντίθετος με τη χρήση του όρου γενοκτονία για τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα δήλωσε και ο διευθυντής του εβραϊκού «Κέντρου Συμεών Βίζενταλ» Εφραίμ Ζούροφ. Σε τηλεφωνική δήλωσή του στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Ζούροφ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι παράλογο να συγκρίνεται η Σρεμπρένιτσα με το Ολοκαύτωμα». Σε άλλο σημείο ο Ζούροφ τόνισε: «Απ' όσο γνωρίζω αυτό που συνέβη εκεί (σ.σ. Σρεμπρένιτσα) δεν αποτελεί περιγραφή ή ορισμό της γενοκτονίας. Νομίζω πως η απόφαση να χαρακτηριστεί γενοκτονία λήφθηκε με πολιτικά κίνητρα».
Στο σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, που προτίθεται να καταθέσει η Μεγάλη Βρετανία στο ΣΑ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζονται γενοκτονία τα εγκλήματα κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού. Επιπλέον, καταδικάζεται κάθε άρνηση του χαρακτηρισμού γενοκτονία για την Σρεμπρένιτσα. ενώ καλούνται οι χώρες- μέλη του ΟΗΕ να καταγράψουν, στα διδακτικά βιβλία των σχολείων, τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατεύματα του στρατηγού Μλάντιτς ως πράξεις γενοκτονίας... Για το βρώμικο ρόλο της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Βατικανού, της Γερμανίας κ.ά. στον πόλεμο για το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι Βρετανοί δεν είχαν να πουν το παραμικρό...