Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Η «πολυδιάστατη» πολιτική οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές


Οι οξυμένοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί πίσω από το προπέτασμα καπνού της υπόθεσης της κυβερνητικής εκπροσώπησης στους «Ευρωπαϊκούς Αγώνες»
Οι οξυμένοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί πίσω από το προπέτασμα καπνού της υπόθεσης της κυβερνητικής εκπροσώπησης στους «Ευρωπαϊκούς Αγώνες»
Περιπλέκονται οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τοΑζερμπαϊτζάν, στην προσπάθειά της να στήσει συμμαχίες με περισσότερους «παίκτες», σε έναεπικίνδυνο για τους λαούς «παιχνίδι» πάνω στους αγωγούς Ενέργειας. Προσπάθεια που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, το στόχο της για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Η αφορμή...

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών ήρθε αυτή τη φορά στην επιφάνεια με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο στην εναρκτήρια τελετή της αθλητικής διοργάνωσης των «Ευρωπαϊκών Αγώνων», που ξεκινούν την Παρασκευή στο Μπακού υπό την αιγίδα της ΔΟΕ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρνητικά σχόλια, που εκφράστηκαν και σε τηλεγράφημα του αζερικού πρακτορείου ειδήσεων APA.
Κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε η ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στην τελετή από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή. Κατά τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη έπειτα από τη («μάλλον ατυχή», όπως χαρακτηρίστηκε σε μια σειρά από επιτελεία) εισήγηση του Ελληνα πρέσβη στο Μπακού. Αυτός, με τηλεγράφημά του προς την Αθήνα στις 21/5, σημείωνε ότι δεν θα έπρεπε να μεταβεί για την εναρκτήρια τελετή των Αγώνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Πρ. Παυλόπουλος, όπως είχε αρχικά κανονιστεί. Και αυτό διότι στην τελετή δεν θα έδιναν το «παρών» ούτε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ούτε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, οι οποίοι ωστόσο αναμένεται τελικά να παραστούν. Λέγεται, εξάλλου, ότι στο Μπακού αντιτείνουν και το γεγονός πως η Αθήνα έστειλε πρόσφατα στο Ερεβάν της Αρμενίας την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να εκπροσωπήσει την Αθήνα στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Αθήνα έσπευσε χτες να απαντήσει, διά του εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών, Κ. Κούτρα:«Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπακού εργάζεται συστηματικά και με ζήλο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης της αποστολής του, ουδέποτε προέβη σε αρνητική εισήγηση σχετικά με την εκπροσώπηση σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού (...) Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην πολύπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργεια των ελληνο-αζερικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, για την περαιτέρω προώθηση των οποίων έχει, ήδη, υποβληθεί στην αζερική πλευρά πρόταση για κοινό σχέδιο δράσης».

Περιπλέκονται οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί

Η ίδια η απάντηση σκιαγραφεί τους πραγματικούς λόγους των τριβών, που δεν είναι φυσικά το επίπεδο κυβερνητικής εκπροσώπησης σε κάποιου είδους αθλητικούς αγώνες... Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να μεταβάλει κομμάτια της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, περνώντας και από το έδαφος της Ελλάδας), χωρίς να τα καταφέρει. Τώρα, παράλληλα με την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ, φλερτάρει και με τη Μόσχα για την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού που θα συνδέεται με τον «Turkish Stream» (ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας). Μάλιστα, εκτιμάται ότι ίσως υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στις 18 - 20 Ιούνη.
Εκτός από τους Αζέρους, ενοχλημένοι από τα σχέδια για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ελληνικού εδάφους είναι και οι Αμερικανοί. Ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις, Α. Χόχσταϊν, μιλώντας πρόσφατα στο 31ο Συνέδριο της κυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, δήλωσε ότι αν προχωρήσει ο εν λόγω αγωγός, «η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης»... Επίσης, ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο αγωγός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια, αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Φαίνεται επίσης ότι οι ελληνο-αζερικές σχέσεις επιβαρύνονται και από τις εξελίξεις στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Η αζερική κρατική εταιρεία αερίου «Socar» (μέτοχος και στην κοινοπραξία του ΤΑΡ) κέρδισε το διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, προσφέροντας τίμημα 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το θέμα έχει κολλήσει καταρχάς στην ΕΕ και στην Κομισιόν, που έχει αναστείλει από τις 21/1/2015 την οριστική απόφασή της για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη «Socar». Η Κομισιόν θέλει να μη μεταβιβαστεί ποσοστό άνω του 49% σε μία εταιρεία τρίτης (άρα όχι ευρωπαϊκής) χώρας, η οποία μάλιστα είναι τόσο παραγωγός όσο και διανομέας αερίου. Για τον λόγο αυτό έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα έβλεπε θετικά να περάσει σε μία τρίτη εταιρεία το 17% του ποσοστού που η «Socar» θέλει να αγοράσει από τον ΔΕΣΦΑ. Στο μεταξύ, εντός του Ιούνη λήγει η διετής εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει η αζερική εταιρεία, οπότε οι Αζέροι, αν το αποφασίσουν, μπορούν με βάση τους όρους του διαγωνισμού να αποχωρήσουν χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, αφού η ίδια η «Socar» δεν θα ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών.