Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η επιστήμη θα ξεδιπλωθεί όταν φύγει από τη μέση το κέρδος



Πλήθος φοιτητών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ» με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε την Παρασκευή το βράδυ, στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πάντα έδινε ιδιαίτερη βάση στην Εκπαίδευση, γνωρίζοντας ότι αφενός εκεί προετοιμάζεται ένα μέρος των αυριανών εργαζομένων, καθώς και το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει την παραγωγή, πολλές φορές σε κρίσιμες θέσεις. Κρίσιμες, βέβαια, τόσο για τον καπιταλισμό, που κι αυτός δίνει ιδιαίτερο προφανώς βάρος, όσο και από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, από τη σκοπιά μιας άλλης οικονομίας και εξουσίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο του κέρδους με τις αρχές και τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής παραγωγής. Αφετέρου δίνουμε μεγάλο βάρος, γιατί ιδιαίτερα στα ΑΕΙ ξεδιπλώνεται μια μεγάλη μάχη, ιδεολογική - πολιτική, που στοχεύει στις συνειδήσεις της νεολαίας, στη διαμόρφωση μιας συνείδησης που θα αποστρέφεται το ταξικό κριτήριο, θα είναι ποτισμένη με αντιεπιστημονικές θεωρήσεις, αυταπάτες, ατομικισμό, με την αντίληψη ότι ο εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται και να καινοτομεί για να κερδίζει η επιχείρηση».
Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο ο καπιταλισμός υποτάσσει και ελέγχει την εξέλιξη της επιστήμης, η Κέλλυ Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι ο νέος επιστήμονας, ο ερευνητής να βλέπει, ακόμα και στη φαινομενική απόσταση που χωρίζει την προσωπική του δουλειά από την καπιταλιστική αξιοποίησή της, το πώς αυτή αντικειμενικά είναι δεμένη με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική οικονομία.
Αναφορικά με τη σημερινή συγκυβέρνηση, η Κ. Παπαϊωάννου έθεσε το ερώτημα αν υστερεί στο επίπεδο της ιδεολογικής παρέμβασης, από τη σκοπιά της άρχουσας τάξης, μέσα στα αμφιθέατρα, σε σχέση με τους προκατόχους της. «Καθόλου», είπε. «Ισα - ίσα, γενικά διαθέτει νέα πιο άγνωστα μέσα ενσωμάτωσης, γι' αυτό επιλέχτηκε από το κεφάλαιο στην πολιτική διακυβέρνηση. Για παράδειγμα, στα ΑΕΙ μεταχειρίζεται την έννοια της δημοκρατίας, την κόβει και τη ράβει κατά το δοκούν, χαϊδεύοντας αυτιά». Τέλος, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.