Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Παζάρια σε όλα τα επίπεδα για νέα αστική κυβέρνηση


ΑΓΚΥΡΑ.--
Ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) έχασε την αυτοδυναμία και αναζητεί σύμμαχο, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτής του κόμματος έκανε παρέμβαση, καλώντας όλα τα κόμματα «να σεβαστούν το αξιώμά του και να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα».
Σε έντονο ύφος, είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο, δεν αναγνωρίζουν το λαό επίσης, εκείνοι που επιτίθενται στη νομιμότητα του Προέδρου, προσβάλλουν επίσης τη θέληση του λαού. Εκείνοι που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον Πρόεδρο, δε σέβονται και το λαό». Επίσης, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα ν' αφήσει την Τουρκία στην τύχη της και πρέπει να επανεξετάσουμε τις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα κατά τη διάρκεια των εμπειριών του συνασπισμού της δεκαετίας του 1990. Κρίσιμες εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας απαιτούν την επίλυση του θέματος της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση που τα μέρη μας αποτύχουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους, τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός».
Επίσης, ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας δύο αφηρημένα πρόσωπα, τον Χανς και τον Τζορτζ («φωτογραφίζοντας» προφανώς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ), σημείωσε ότι «δεν μπορεί αυτοί να ξέρουν καλύτερα από εμάς ποιο είναι το καλύτερο για την Τουρκία». Επίσης, επικριτικός ήταν για τη στάση των Ευρωπαίων, ενώ είπε ότι «αυτοί ασταμάτητα συνωμοτούν για να υπονομεύσουν την πρόοδο της Τουρκίας». Ολα αυτά που διατυπώνονται από τον Ερντογάν, εκφράζουν και την ανησυχία της ισχυρότερης μερίδας της αστικής τάξης της χώρας, τόσο λόγω των ενδείξεων ότι και εκεί έχει αρχίσει η επιβράδυνση στην καπιταλιστική οικονομία και εκφράζονται φόβοι ότι δε θ' αργήσει η κρίση, όσο και την προσπάθεια να διατηρήσει τη θέση της σε μια περιοχή που παρατηρείται μεγάλη ρευστότητα.
Αφορμή και μόνο για τις νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση στον Ερντογάν ήταν ένα δείπνο - και το κόστος του - που οργάνωσε την Τετάρτη ο Ερντογάν με εκπροσώπους των λεγόμενων «παραγωγικών τάξεων», στο γνωστό παλάτι στην Αγκυρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις συνεχείς παρεμβάσεις του, παρά τον υποτιθέμενο ουδέτερο θεσμικό του ρόλο.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων, το σίγουρο είναι ότι τα παζάρια για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε σύσκεψη υπουργών, όπου έπεσε η πρόταση για αύξηση των υπουργείων από 21 σε 25, ώστε προφανώς να γίνει η μοιρασιά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Από τη μεριά του, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προσπαθεί να αποσυνδέσει την ανάληψη από το βουλευτή και ηγετικό στέλεχός του, Ντενίζ Μπαϊκάλ, της προεδρίας του Κοινοβουλίου ως υπηρεσιακού προέδρου (αλλά και την υποβολή της υποψηφιότητας για τη θέση αυτή) με σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας με το AKΡ. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, εμφανίζεται να μη θεωρεί πιθανή τη συνεργασία με το ΑΚΡ, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επίσης, και στο νεοεισερχόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το πολυτασικό με κυρίαρχη σοσιαλδημοκρατική γραμμή κόμμα, που εμφανίζεται ως ο «ΣΥΡΙΖΑ της Τουρκίας», υπάρχουν διεργασίες για τη στάση του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δικός του υποψήφιος επελέγη ο Μεχμέτ Φιράτ, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΑΚP, που προσχώρησε στο κόμμα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το ακροδεξιό MHP, που προτείνει τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και κοινός υποψήφιος με το CHP στις προεδρικές εκλογές.
Ο Ερντογάν, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, που αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα.