Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παραμένουν τα παζάρια αλλά και οι αντιθέσεις


Οι υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συζήτησαν για την πορεία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ

Οποιος κι αν επικρατήσει στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα, ο λαός θα μετρά παλιές και νέες πληγές (φωτ. από καταυλισμό προσφύγων από το Ντονμπάς)
Οποιος κι αν επικρατήσει στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα, ο λαός θα μετρά παλιές και νέες πληγές (φωτ. από καταυλισμό προσφύγων από το Ντονμπάς)
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--
Για συνάντηση που έγινε «σε ανοιχτή, εποικοδομητική ατμόσφαιρα» έκανε λόγο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρο Καράσιν, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Ζυρίχη της Ελβετίας με την Αμερικανίδα ομόλογό τουΒικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων για την «επίλυση» της «ουκρανικής κρίσης».
Ο Καράσιν σημείωσε ότι ήταν η τρίτη συνάντηση που οι δύο αξιωματούχοι έκαναν εκ μέρους των προέδρων Ρωσίας - ΗΠΑ και ότι όπως συμφωνήθηκε θα γίνει νέα επαφή πριν το τέλος του Ιούλη. «Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον κοινό στόχο - τη συμβολή στο δυνατότερο πιθανό βαθμό για την επίλυση των ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», υπογράμμισε ο ίδιος, αναδεικνύοντας τα συνεχιζόμενα και σε πολλά επίπεδα «παζάρια» που επιβεβαιώνουν τη συνθετότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.
Αλλωστε, οι κυρώσεις που ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια πλευρά και καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη «ανταλλάσσουν» εδώ και καιρό έχουν φέρει στην επιφάνεια την ευρεία αλληλεξάρτηση των μονοπωλίων των δύο πλευρών και την ανησυχία που επικρατεί στα επιτελεία και τις διάφορες μερίδες της κάθε αστικής τάξης, ως προς το ποια είναι η καλύτερη τακτική υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, σε τι βαθμό πρέπει να οξυνθεί η αναμέτρηση αλλά και με ποιες μορφές.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Νούλαντ (που είναι γνωστή για τη «συμβολή» της στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την προηγούμενη εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση του Γιανουκόβιτσς) θα βρεθεί στις 15-16 Ιούλη στο Κίεβο.

Ψήφισμα κατά της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ
Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που συνεδριάζει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ενέκρινε, μετά από πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας του Καναδά και της Ουκρανίας, ψήφισμα κατά της «ρωσικής ανάμειξης» στην ουκρανική κρίση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 96 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 32 αποχές (ανάμεσά τους οι Ελβετία, Γαλλία, Αρμενία όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ»).
Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν ήταν παρούσα, καθώς ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν δεν εξασφάλισε την απαραίτητη βίζα και τα άλλα μέλη της αποστολής απείχαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Στη διάρκεια της απουσίας μας, η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ γίνεται μέρος μιας προπαγάνδας αντί να εργάζεται αληθινά», έσπευσε να αντιδράσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της Μόσχας.
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή υπογραφών καταδίκης του ψηφίσματος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ιταλών βουλευτών από τη «Λίγκα του Βορρά» (ένα από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που εκφράζει τμήματα του ιταλικού κεφαλαίου, τα οποία διαμαρτύρονται για τη διάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο Λαβρόφ δήλωσε - στο περιθώριο των εργασιών των BRICS - ότι «καθένας από τους εταίρους μας αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος (σ.σ. που έγινε πέρυσι στην Κριμαία) που στάθηκε η βάση για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία», αναφερόμενος στις χώρες - μέλη των BRICS και της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη (SCO) των οποίων οι ηγέτες αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Ουφά του ρωσικού Μπασκορτοστάν για τις αντίστοιχες ετήσιες συναντήσεις. Το θέμα της Κριμαίας έχει κλείσει, αυτό έχει κατανοηθεί από όλες τις χώρες, ακόμα και από αυτές που δεν μπορούν να σταματούν να μιλούν γι' αυτό, πρόσθεσε.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Κιέβου, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Παβλο Κλίμκιν να επισημαίνει πως «κανένα κράτος, για το οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και η διεθνής ασφάλεια δεν αποτελούν απλά λέξεις δε θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και τις εγκληματικές αποφάσεις που πήρε η Ρωσία».