Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων


Συζητήθηκαν χτες οι Ερωτήσεις για τους απολυμένους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ και τους μεταλλωρύχους στην Κασσάνδρα

Από κινητοποίηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ μέσα στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ μέσα στο υπουργείο Εργασίας
Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Περίπου 250 συμβασιούχοι του Οργανισμού απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από έναν περίπου χρόνο. Ορισμένοι από αυτούς προσέφυγαν στα δικαστήρια και απέσπασαν αποφάσεις που επιβάλλουν την επαναπρόσληψή τους, αλλά η διοίκηση του ΟΑΕΕ άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, επικαλέστηκε ότι οι διοικήσεις των Ταμείων είναι αναγκασμένες από το νόμο να ασκήσουν έφεση κατά των θετικών δικαστικών αποφάσεων και επομένως το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ωστόσο, ανέφερε ότι εάν οι εργαζόμενοι κερδίσουν τις αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις τηρήσει, ενώ στο διαγωνισμό που θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ για 400 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρχει μοριοδότηση των απολυμένων του ΟΑΕΕ.
Θυμίζουμε ότι τόσο ο ίδιος ο υπουργός, όσο και η σημερινή κυβέρνηση στο σύνολό της, ήταν υπέρμαχοι προεκλογικά της επαναπρόσληψης των απολυμένων συμβασιούχων και γι' αυτό το λόγο είχε καταθέσει σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Μετά την εκλογή της, όμως, τον περασμένο Γενάρη, αρνείται να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, κοροϊδεύοντας και παίζοντας με την αγωνία τους.
Ο Χρήστος Κατσώτης του απάντησε ότι οι νόμοι ψηφίζονται στη Βουλή και εάν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει έναν άλλο νόμο. Επίσης, υπενθύμισε στον αναπληρωτή υπουργό ότι η μοριοδότηση δεν διασφαλίζει ότι θα προσληφθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Ο Δημήτρης Στρατούλης παραδέχτηκε στη δευτερολογία του ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν φτάνει για να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του ΟΑΕΕ. Θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί η ίδια μοριοδότηση στο διαγωνισμό του 2016, παραπέμποντας ακόμα πιο πέρα στο μακρινό μέλλον την όποια προσδοκία των απολυμένων να αποκατασταθούν.

Για τα προβλήματα των μεταλλωρύχων
Τη διαχρονική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αλλά και στις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας ειδικά στις στοές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του χτες Πέμπτη 9 Ιούλη στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 χρόνια με βάση το νόμο Σιούφα το 1993, ενισχύθηκε με νέα αύξηση κατά δύο χρόνια με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος χρειάζεται πλέον 37 χρόνια εργασίας μέσα σε δύσκολες και άγριες συνθήκες στις υπόγειες στοές, ενώ την ιδία στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα μεταλλεία βρίσκεται περίπου στα 63 χρόνια.
Παράλληλα, όπως είπε, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να εξεταστούν ή να αντιμετωπίσουν ιατρικά και φαρμακευτικά πνευμονοπάθειες και άλλε αρρώστιες, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες που απέχουν από την περιοχή τους μέχρι και 80 χιλιόμετρα. Τέλος, επιβαρύνονται και με τη φορολογία επί τους επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που λαμβάνουν, καθώς θεωρείται εισόδημα.
Απαντώντας στην Ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αν και παραδέχτηκε τα προβλήματα των εργαζομένων στα μεταλλεία, περιορίστηκε σε ευχολόγια, παραπέμποντας την επίλυσή τους στο μέλλον. Παράλληλα, όπως είπε, η μάχη που δίνεται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι να διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως στα ΒΑΕ, κρύβοντας ότι η συγκυβέρνηση έχει ήδη προτείνει σαφές χρονοδιάγραμμα με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως είτε υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση, είτε όχι, το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός.