Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΕ Παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις

Από 13 έως 17 Ιούλη ο επόμενος γύρος των συνομιλιών

Από προηγούμενη συνάντηση των διαπραγματευτών ΗΠΑ και ΕΕ
Την υπόμνηση σε όσους διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ τη διατλαντική συμφωνία (TTIP) ότι αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει στα μονοπώλια της ΕΕ πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, προστασία των προτύπων της ΕΕ που φυσικά υπηρετούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα και ένα νέο μηχανισμό επίλυσης των διαφορών που θα ανακύπτουν στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, κάνει το Ευρωκοινοβούλιο.
«Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να δίνει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά δεν θα πρέπει να υπονομεύει τα πρότυπα της ΕΕ», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές (436 ψήφοι υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές) στις συστάσεις προς τους διαπραγματευτές για το εμπόριο της ΕΕ, οι οποίες ψηφίστηκαν την Τετάρτη.
Για τη διευθέτηση των εμπορικών διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους, υποδεικνύουν αντικατάσταση των ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που προβλέπονται σήμερα από το Σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή - Κράτους, από ένα νέο δικαστικό σύστημα, «που θα διευθύνεται από δημόσια διορισμένους δικαστές και το οποίο θα υπόκειται σε κανόνες ελέγχου και διαφάνειας».
«Μια πρωτοφανής παγκοσμιοποίηση είναι σε εξέλιξη και οι πολίτες μας και οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται ακριβώς στη μέση. Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα, ως ευρωβουλευτές, να διαμορφώσουμε αυτή τη διαδικασία. Αν θέλουμε να λειτουργήσει προς όφελος του λαού, τότε δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στα χέρια μόνο των διαπραγματευτών», υποστήριξε ο εισηγητής, Γερμανός ευρωβουλευτής Bernd Lange, προσποιούμενος έγνοια για τους λαούς για των οποίων τα συμφέροντα η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά πραγματικό ολετήρα.
Αλλωστε, για να καθησυχάσει σχετικές ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί πρόσθεσε ότι «ζητούμε μια πιο διαφανή διαδικασία, ισχυρά εργατικά δικαιώματα και προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δημόσιων υπηρεσιών».
Στο φόντο, πάντως, της διαμάχης που ήδη υπάρχει μεταξύ της ΕΕ για λογαριασμό των δικών της επιχειρηματικών ομίλων και αμερικανικών μονοπωλίων, επανέλαβε πως «επιμένουμε ότι το δικαίωμα των νομοθετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να νομοθετούν δεν πρέπει να υπονομεύεται από ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια ή άλλα όργανα».
Η πραγματική έγνοια της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα επιχειρηματικά συμφέροντα προκύπτει κι απ' το σημείο όπου ζητούν η όποια συμφωνία να καταργήσει «τους ισχύοντες περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις υπηρεσίες των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών ξένης ιδιοκτησίας, να βελτιώσει την πρόσβαση της ΕΕ στις αγορές τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ και να επιτύχει ένα "σημαντικό άνοιγμα" της αγοράς δημοσίων συμβάσεων των ΗΠΑ».
Ο 10ος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΠΑ για την ΤΤΙΡ έχει προγραμματιστεί για τις 13 - 17 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες.