Οι πρόσθετες ανάγκες για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων αποτελούν τμήμα των αντιλαϊκών διεργασιών που εξελίσσονται, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο της υπό διαμόρφωση νέας δανειακής σύμβασης, ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, κεφάλαια μέχρι και 10 δισ. ευρώ βρίσκονται στο τραπέζι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, η αναμενόμενη παραπέρα συρρίκνωση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό και με τη συνεχιζόμενη απογείωση των κάθε είδους «κόκκινων» δανείων, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις αβεβαιότητες του κεφαλαίου και βέβαια τον πήχη των φρέσκων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη στήριξη και λειτουργία των τραπεζών.
Σε αυτό το φόντο, πληθαίνουν τα σενάρια γύρω από τους τρόπους αναδιάρθρωσης των τραπεζών, με τους γνωστούς «οίκους αξιολόγησης» να δείχνουν ακόμη και προς την κατεύθυνση «εκκαθάρισης» ορισμένων από αυτές, αλλά και των περαιτέρω συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δώσει σαφέστατες προειδοποιήσεις σε σχέση με το όριο χρηματοδότησης μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ΕLA), τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στις όποιες αποφάσεις μετά την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη φορά τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα».
Την ίδια ώρα, ο Γ. Βάιντμαν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τονίζει: «Το ευρωσύστημα δε θα πρέπει να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πακέτο στήριξης και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα όριά τους», ενώ επισήμανε ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών που παρέχουν βοήθεια για το τι θα συμβεί και «όχι του ΔΣ της ΕΚΤ».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Ομίλου της Εθνικής, Λ. Κατσέλη, σημείωσε: «Οσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος», διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτή τη στιγμή» δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κανένα θέμα κουρέματος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι ολοφάνερο ότι και το κούρεμα των καταθέσεων βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, ως τμήμα της διαδικασίας διάσωσης των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in).
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου γύρω από την τύχη των θυγατρικών τραπεζών των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στη ζωτική περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, σε επισκόπηση των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα παραμένει υγιής. Οι τράπεζες στη χώρα, περιλαμβανομένων και των δύο τραπεζών με ελληνικά κεφάλαια (σ.σ. Stopanska Banka, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και Alpha Bank, μέλος του ομώνυμου ελληνικού τραπεζικού ομίλου), έχουν ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση και υψηλή ρευστότητα, η οποία εξασφαλίζεται από τις καταθέσεις.