Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Συνάντηση - ανακεφαλαίωση των αντιλαϊκών μέτρων έχουν Τσακαλώτος και Σταθάκης με το «κουαρτέτο»


Η επανεξέταση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιούλη και το 3ο μνημόνιο, είναι το αντικείμενο της συνάντησης που έχουν υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των «θεσμών».
Το απόγευμα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μέσω του οποίου θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ αυτών και το ΕΚΑΣ που δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στο τραπέζι το απόγευμα θα βρεθούν και θέματα Δικαιοσύνης.
Ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων επί των αντιλαϊκών μέτρων εμφανίζεται η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομίας να δηλώνει την Τρίτη πως «είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».
Ο Ευ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχει «κλείσει» το 3ο μνημόνιο καθώς εκτιμά ότι βγαίνει το χρονοδιάγραμμα και πως αυτή είναι η εκτίμηση του «κουαρτέτου», χαρακτηριστικά δήλωσε «ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο», ενώ το ενδεχόμενο ενός δανείου - «γέφυρα» απαντά ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο - "γέφυρα"».
Το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων
Σε εκκρεμότητα είναι λεπτομέρειες και «μικροπροβλήματα» στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ένα από τα θέματα που δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση είναι το Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και το μέλλον του ΤΑΙΠΕΔ που συζητήθηκαν την Τρίτη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου».
Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως «δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα - το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται είναι τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη να τις ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ και τις νέες να τις αναλάβει το νέο Ταμείο, ενώ υπάρχει πρόταση το ΤΑΙΠΕΔ να αναβαθμιστεί σε νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Τα «μικροπροβλήματα» που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν σχετίζονται με το αν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις -έχει άλλωστε συμφωνήσει να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ- αλλά ποιος θα έχει τον έλεγχο της διαδικασίας μέσω της διοίκησης του Ταμείου και το προβάδισμα για την εκμετάλλευση των φιλέτων του ελληνικού δημοσίου καθώς δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πως το Ταμείο θα λειτουργεί «υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών».
Κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 συγκλίνουν κυβέρνηση - «κουαρτέτο» και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του έτους καθώς από 1/1/216 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη διαδικασία «bail in».
Για το κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για «συνολική λύση», όπως ισχυρίζεται, «με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται».
Ωστόσο φαίνεται πως το θέμα μπλοκάρει στο γεγονός ότι η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια έχει επιδεινωθεί και λόγω των capitals control στις τράπεζες.