Συνεχίζεται με εκατέρωθεν δηλώσεις η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Οι αντεγκλήσεις έχουν για υπόβαθρο την κόντρα ανάμεσα στους δυο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις οικονομίες που εκπροσωπούν για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα από την καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται η κρίση. Γι' αυτό άλλωστε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ, με συμμετοχή αυτή τη φορά των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Σε συνέχεια της έκθεσης του ΔΝΤ και των αντιδράσεων που προκάλεσε στην ΕΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, είπε το Σάββατο ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της.
«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα [...], χάσαμε πιθανώς χρόνο», σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες».
Σε άλλο σημείο, επανέλαβε όσα γράφει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ότι δηλαδή «το Ταμείο είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες».
Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, «όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο», ισχυρίστηκε ο Μπλανσάρ και αυξάνοντας την πίεση προς την Ευρωζώνη για νέο κούρεμα, πρόσθεσε: «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα».
Συνέντευξη Όλι Ρεν στην WSJ
Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη δεν φαίνεται να διαρρηγνύονται σε ότι αφορά την προώθηση των μέτρων που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια σε συνθήκες κρίσης. Αυτό επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο οποίος κατά τα άλλα εμφανίστηκε να εξαπολύει μύδρους σε βάρος του ΔΝΤ για την έκθεση που συνέταξε αναφορικά με την Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διαχείριση των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς αυτή είναι η επιθυμία των χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Όλι Ρέν, επαναλαμβάνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να στηρίξουμε τις ευαίσθητες χώρες, καθώς τα κράτη μέλη έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως το ΔΝΤ είναι μέρος αυτών των προγραμμάτων».
Ο ίδιος είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν συζήτησαν για την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου. Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Μάη του 2012 και την κριτική που ασκεί το ΔΝΤ, ο Ρεν ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται τον Ντ. Στρος Καν να ασκεί πιέσεις, αλλά πως θυμάται την Κρ. Λαγκάρντ να εκφράζει την αντίθεσή της.
Υπερασπίστηκε ακόμα την απόφαση για καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης, λέγοντας πως αν είχε πραγματοποιηθεί κατά το ξέσπασμα της κρίσης, η Ευρωζώνη θα είχε οδηγηθεί σε διάλυση και προανήγγειλε μια δική τους ανάλυση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή:- “902.gr”