Μεθοδεύεται και η εκποίηση όποιων «περιουσιακών στοιχείων» έχουν να επιδείξουν τα λαϊκά νοικοκυριά
Με τη «συνδρομή» εισπρακτικών εταιρειών, αλλά και μεθοδεύσεις για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, σχεδιάζει να μπει η ΔΕΗ στο κυνήγι «οφειλετών», την ίδια ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των καταγεγραμμένων οφειλών αφορούν τη «χαμηλή τάση»: Λαϊκά νοικοκυριά, ΕΒΕ και φτωχομεσαίους αγρότες, που έχουν πληγεί βάναυσα από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τη χτεσινή «Καθημερινή», η ΔΕΗ αναζητά μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού που λήγει στις 29/9 νομικά γραφεία ή εταιρείες όπου θα αναθέσει τη διεκδίκηση απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η νέα αυτή πολιτική εισπράξεων καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ, στη βάση «πιλοτικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Αττική. Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί ύστερα από ένα δίμηνο εφαρμογής του και εάν τα αποτελέσματα κριθούν «ικανοποιητικά», θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Τα γραφεία που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση 10.000 έως και 20.000 υποθέσεων οφειλών, μέσης αξίας 10.000 ευρώ ανά υπόθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών της, βάσει τριών «συνδυαστικών κριτηρίων»: Το ύψος της οφειλής και το βάθος χρόνου αυτής. Το «προφίλ» του καταναλωτή, αν δηλαδή έχει ανταποκριθεί ή όχι σε προηγούμενους διακανονισμούς. Και η σχέση του με άλλες «παραβατικότητες», π.χ. η σύλληψή του για ρευματοκλοπή.
Από το συνολικό ποσό των 1,3 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων οφειλών, τα 860 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή από λαϊκά νοικοκυριά και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια, ενώ πολλές απ' αυτές θεωρούνται επισφαλείς απαιτήσεις. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που ανήκουν στο λεγόμενο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ), οι οποίοι αριθμούν περί τις 550.000.
Από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ διαχέεται ότι προχωρά σε αυτό το μέτρο, καθώς «δεν απέδωσε» το πρόγραμμα διακανονισμών που καθιέρωσε. Η πλειοψηφία των καταναλωτών που εντάσσονται σε αυτό, στην πράξη δεν καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων, δείγμα κι αυτό της τεράστιας οικονομικής δυσπραγίας που κατατρέχει τις λαϊκές οικογένειες.
«Σαφάρι» που θα φτάνει μέχρι την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων
Στα διαδικαστικά, οι νομικές εταιρείες που θα προσλάβει η ΔΕΗ σε πρώτο στάδιο θα αναζητήσουν εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών, με δόσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τις 8 διμηνιαίες.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της ΔΕΗ, θα ακολουθούν τα εξής στάδια: «Εντοπισμός οφειλετών, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ. Επικοινωνία / διαπραγμάτευση με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση (υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής / ρύθμιση σε δόσεις) και την είσπραξη. Σύνταξη και αποστολή / κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης ή/και εξωδίκων προσκλήσεων».
Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο της οποίας το νομικό γραφείο θα προχωράει σε έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.
Στις περιπτώσεις οφειλετών άγνωστης διαμονής δεν θα προχωρεί στη δικαστική διεκδίκηση, ενώ σε περίπτωση που εντοπίζονται πελάτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, το νομικό γραφείο θα επικοινωνεί με τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ για περαιτέρω οδηγίες.