Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Νέα μέτρα προαναγγέλλει η ΕΕ που διαπιστώνει «δημοσιονομικά κενά»

 

 

 

«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», αναφέρει προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά την τελευταία συμφωνία συγκυβέρνησης και τρόικα.

Κοστολογώντας τα «κενά» που μπορεί να υπάρξουν στον προϋπολογισμό, το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να διαμορφωθούν σε:

- 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2013

- 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2014

- 1,75% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015

- πάνω από 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ) το 2016.

Τα «δημοσιονομικά κενά», αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν, θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση κατά τον επόμενο έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο, επισημαίνει η Κομισιόν.

Η διαπίστωση των «δημοσιονομικών κενών» για την προσεχή τετραετία γίνεται μετά τον τελευταίο έλεγχο και μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων παραμένει ορθάνοιχτο αν όχι μετά βεβαιότητας στο τραπέζι, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει.

Η Κομισιόν δείχνει να «αμφιβάλλει» για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να εισπράξει τους φόρους» και καθιστά σαφές πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης των εσόδων θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα «κενά».

Επιπλέον, προβλέπει αποκλίσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των μειωμένων εισπράξεων από ασφαλιστικές εισφορές.

Ο στόχος που θέτει η Κομισιόν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο έτος να διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ το συνολικό έλλειμμα στο 3,3%, ενώ για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,1%. Το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διευρυνθεί σε 3% και 4,5%. Ποσοστά και στόχοι που συνεπάγονται μέτρα, φοροεπιδρομή και χαράτσια σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

Γ. Στουρνάρας: Αμφισβητεί «κενό» και έκθεση

«Για το 2013 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων την περίοδο 2014-2016.

Σχετικά με την έκθεση ανέφερε: «Όχι, δεν υπάρχει καμία έκθεση. Η εισήγηση προς το Eurogroup ήταν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι το πρόγραμμα βαίνει κανονικώς. Δεν υπάρχει καμία έκθεση, πιθανώς να αναφέρονται σε παλαιές εκθέσεις».

«Βιωσιμότητα» χρέους - Δανειακό πρόγραμμα

Προϋπόθεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (σ.σ. πιθανό «κούρεμα» κάποιας μορφής) είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του 2013, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο πρόσφατος έλεγχος της τρόικα δεν εντόπισε «σημαντικές αλλαγές για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, αν και η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», εκτιμά η Κομισιόν.

Σημειώνει, επίσης, πως «παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο έλεγχο, ιδίως όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις» και ζητά επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ότι «θα αποφασίσουμε τον Απρίλιο (σ.σ. του 2014) ποια συνέχεια θα δώσουμε. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα» και πως η Ευρωζώνη μελετά τα «αναγκαία μέτρα» καθώς «η ελληνική περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί χρόνος».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέρριψε, ως μια λύση που «μοιάζει απατηλά ελκυστική», το ενδεχόμενο ενός νέους κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει μια μέρα στις αγορές και οι επενδυτές θα το σκεφτούν δύο φορές σε περίπτωση νέου κουρέματος, ενώ οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να δουν να τους επιστρέφονται», επισήμανε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα εξυγίανσης σταδιακά παίρνει το δρόμο του και το Eurogroup προβλέπει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων σύντομα».

Το μόνο βέβαιο είναι πως είτε η πιθανότητα η Ευρωζώνη να επεκτείνει το δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αποφασιστεί τελικά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η όποια επιλογή θα συνοδευτεί με νέα μέτρα που θα εντείνουν την πτώχευση του λαού για να ενισχυθεί το κεφάλαιο.

Συνδέσεις Ειδήσεων:

Γ. Στουρνάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το διάστημα 2014-2016

1,62 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» των κρατικών εσόδων

Κομισιόν: Πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βλέπουμε το χρέος

 

“902.gr”