Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Ενέργειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ «ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

 

Σημερινή φωτογραφία από τους δρόμους του Καΐρου

Μετά τον διορισμό την Τρίτη από τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, του Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ως μεταβατικού πρωθυπουργού και του Μοχάμντελ Ελ Μπαραντέι ως αντιπροέδρου, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ νέες μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» με αφορμή και την έναρξη σήμερα, της γιορτής των μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού. Από τη Δευτέρα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των δύο μεγάλων αστικών μπλοκ που αναμετρούνται αυτήν την περίοδο στην Αίγυπτο, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 50 άνθρωποι.

Επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνησης - «Δεν συνθηκολογούν» οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

Ο νέος πρωθυπουργός Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι (οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών) πραγματοποιεί συναντήσεις με στελέχη αστικών κομμάτων, επιχειρηματίες και θρησκευτικούς ηγέτες σε αυτήν την κατεύθυνση. Δήλωσε σχετικά το πρωί της Τετάρτης: «Βεβαίως σεβόμαστε την κοινή γνώμη και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες του λαού, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας χρόνος επιλογής, υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο».

Οι πρώτες συναντήσεις που είχε ήταν με τον Ελ Μπαραντέι και τον επίσης αστό πολιτικό, του λεγόμενου «φιλελεύθερου χώρου» Ζιάντ Μπάχα - Ελντίν.

Ακόμη, οι ακραίοι ισλαμιστές του «αλ Νουρ» επανήλθαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Απεναντίας, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες, απορρίπτουν οτιδήποτε απορρέει από το στρατιωτικό πραξικόπημα» και συνεπώς απορρίπτουν την πρόταση να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Τάρεκ αλ-Μόρσι,εκπρόσωπός τους, απαντώντας στην πρόταση που είχε κάνει μερικές ώρες νωρίτερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάζεμ Μπεμπλάουι είχε προτείνει τα ξημερώματα ορισμένες κυβερνητικές θέσεις στο Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, την πολιτική πτέρυγα των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Αντιδράσεις για το συνταγματικό διάταγμα

Υπό τη μορφή συνταγματικού διατάγματος ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα προς τις νέες εκλογές ο μεταβατικός Πρόεδρος, Αντλι Μανσούρ, που διορίστηκε μετά την ανατροπή του Προέδρου Μουχάμαντ Μόρσι από το στρατό, πυροδοτώντας νέες οργισμένες αντιδράσεις. Εξοργισμένοι από το διάταγμα, το οποίο χαρακτήρισαν «παράνομο», εμφανίστηκαν τόσο οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από όπου προέρχεται ο Μόρσι, όσο και το λεγόμενο κίνημα «Ταμαρόντ», στο οποίο εντάσσεται ευρεία γκάμα δυνάμεων ενάντια στον Μόρσι, που χαρακτήρισε το διάταγμα «δικτατορικό».
Σύμφωνα με το διάγγελμα του Μανσούρ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, εντός 15ημέρου, θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα. Αυτές θα τεθούν σε δημοψήφισμα το αργότερο εντός 4μήνου και στη συνέχεια θα οργανωθούν βουλευτικές εκλογές, το αργότερο πάλι μέχρι το Φλεβάρη του 2014. Από τις εκλογές αυτές θα προκύψει κοινοβούλιο που θα ορίσει πότε θα γίνουν εκλογές για νέο Πρόεδρο.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF) απέσυρε την ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε το συνταγματικό διάταγμα, αντικαθιστώντας την με νέα ανακοίνωση όπου οι επικρίσεις που διατυπώνονται έχουν αμβλυνθεί. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), επαναλαμβάνει ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για το διάταγμα και δηλώνει ότι αυτό περιλαμβάνει άρθρα με τα οποία δεν συμφωνεί, ενώ άλλα άρθρα είτε απουσιάζουν παντελώς είτε χρήζουν τροποποίησης. Στη νέα αυτή ανακοίνωση, το NSF αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει τις απόψεις του στον προσωρινό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ.

Ενδεικτικό για το ότι η αιγυπτιακή αστική τάξη διαθέτει σημαντικές εφεδρείες για να εγκλωβίζει το λαό στην επιλογή διαχειριστή, είναι και η σύνθεση του λεγόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας. Σε αυτό συμμετέχουν τα εξής κόμματα και ομάδες:
1. Αιγυπτιακό Σοσιαλιστικό Κόμμα που από τις 29/8/12 είναι μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
2. Κόμμα Συντάγματος, το αστικό κόμμα του Μ. Μπάρανταϊ, εκλεκτό των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
3. Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, σοσιαλδημοκράτες.
4. Δημοκρατικό Μέτωπο, αστικό φιλελεύθερο κόμμα.
5. Αιγυπτιακό Λαϊκό Ρεύμα, κόμμα οπαδών του Νάσερ (του στρατιωτικού που ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ το 1952).
6. Νέο Κόμμα Αλουάφντ, αστικό φιλελεύθερο.
7. Κόμμα Φιλελευθέρων Αιγυπτίων.
8. Συμμαχία Αλ Ταγκάμου (συσπείρωση) συμμετέχει και το Αιγυπτιακό ΚΚ.
9. Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη η Αίγυπτός μας, αστικό κόμμα.
10. Αίγυπτος της Ελευθερίας, φιλελεύθερο κόμμα.
11. Κόμμα Ελευθερίας, κόμμα από πρώην στελέχη του Μουμπάρακ.
12. Δημοκρατική Γενιά, αστικό κόμμα.
13. Αιγυπτιακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
14. Επαναστάτες Σοσιαλιστές, τροτσκιστικό κόμμα.
15. Αιγυπτιακή Διάσκεψη, συνασπισμός 25 κομμάτων φιλελεύθερων και «αριστερών» με επικεφαλής τον Αμρ Μούσα, πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
16. Κόμμα Κοινωνικής Ειρήνης.
17. Αίγυπτος του Μέλλοντος, κόμμα ενός σκοταδιστή ιεροδιδάσκαλου.
18. Κόμμα «Αξιοπρέπεια» από Νασερικούς.
19. Εθνικός Σύλλογος για την Αλλαγή, επίσης κίνηση που συμμετέχει και ο Μ. Μπάρανταϊ.
20. Επαναστατική Δημοκρατική Συμμαχία όπου συμμετέχουν 10 κόμματα και στηρίζει και το Αιγυπτιακό ΚΚ.

 

“902.gr”