Τους 51 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες
Το αίμα του λαού στην Αίγυπτο ρέει άφθονο
Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στην Αίγυπτο μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ωρών (τουλάχιστον 51 νεκροί) ανάμεσα, από τη μία, σε υποστηρικτές του έκπτωτου Προέδρου Μούρσι που ανέτρεψε το στρατιωτικό πραξικόπημα και τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνων» και, από την άλλη, στρατιώτες, την αστυνομία αλλά και επικριτές του Μούρσι, με το αίμα να ρέει άφθονο, κυρίως στο Κάιρο. Τις φρικιαστικές εικόνες της πτώσης νεαρών επικριτών του Μούρσι από κτίριο μετά από σπρώξιμο οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ακολούθησε το αιματοκύλισμα μπροστά στα οδοφράγματα που έχει στήσει ο στρατός πέριξ της έδρας του επίλεκτου σώματος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, χτες τα ξημερώματα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» μιας αντιπαράθεσης που φανερώνει όλο και περισσότερο τη χειραγώγηση του λαού, που είναι εγκλωβισμένος σε μια ενδοαστική διαπάλη, ενώ πρέπει στο στόχαστρό του να βάλει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τους καπιταλιστές που θησαυρίζουν σε βάρος του.
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο πολιτικός τους βραχίονας, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι τα μέλη τους δέχτηκαν αναίτια επίθεση από αστυνομία και στρατό ενώ πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μίλησαν για νεκρά παιδιά ανεβάζοντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ κάλεσαν τον αιγυπτιακό λαό σε «εξέγερση».
Αντίθετη είναι η εκδοχή που δίνει ο στρατός, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση με πραγματικά πυρά και μολότοφ από ομάδα αγνώστων.
Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν και είχε, ήδη, φτάσει τους 51, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 430. Ο στρατός ανακοίνωσε δύο νεκρούς αστυνομικούς και έναν στρατιώτη και ότι δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ενάντια σε καμία ομάδα διαδηλωτών εκτός «και αν είναι επιθετικοί».
Ο διορισμένος από το στρατό μεταβατικός Πρόεδρος, και επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλι Μανσούρ, εξέφρασε τη θλίψη του και κοινοποίησε ότι διατάχθηκε ήδη έρευνα για τις συνθήκες του μακελειού, καλώντας τους διαδηλωτές να μην προσεγγίζουν «ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές». Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, αν και μετά τους χτεσινούς νεκρούς από τη διαδικασία αποσύρθηκε το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα «Νουρ» καταδικάζοντας τη «σφαγή», όπως είπε, ενώ δεν φαίνεται να διασφαλίζεται συναίνεση για το πρόσωπο του αλ Μπάρανταϊ στην πρωθυπουργία, ο οποίος καλούσε επειγόντως «σε εθνική συμφιλίωση» ζητώντας να διερευνηθεί τι έγινε χτες τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σεΐκ του «αλ Αζχάρ», Αχμαντ αλ Ταγιέμπ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμφυλίου και τόνισε ότι «αποσύρεται από τα εγκόσμια» μέχρι να τερματιστεί η βία.
Ανεπίτρεπτη σφαγή χαρακτήρισαν τα χτεσινά γεγονότα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» και οι Ιορδανοί «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ενώ βαθύτατη ανησυχία εξέφρασαν οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου. Την καταδίκη τους για τη βία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, όπως και για την έκκληση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε εξέγερση, με το Λευκό Οίκο να επαναλαμβάνει ότι «δεν στηρίζει καμία πλευρά» αλλά, με περισσό κυνισμό, να παραδέχεται ότι δεν σκοπεύει να εξετάσει τη διακοπή της βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον αιγυπτιακό στρατό γιατί «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Να αποφεύγονται οι προκλήσεις και να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και τάχιστη επιστροφή σε εκλεγμένη κυβέρνηση ζήτησαν ΕΕ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία.