Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την πρόθεσή τους να αρχίσουν το «συντομότερο δυνατό» νέες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασαν μετά από συνάντηση ανώτερων διπλωματών τους οι χώρες της ομάδας των «6» (δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας), που συναντήθηκαν, χτες, στη βελγική πρωτεύουσα υπό την προεδρία της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Κάθριν Αστον. Οι «6» περιμένουν να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα μετά την εκλογή του Προέδρου Ροουχανί στο Ιράν. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ πιέζει εκ νέου, λέγοντας ότι ακόμη και αν το Ιράν αποδεχτεί συμβιβαστική λύση για να «παγώσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20%, αυτό δεν είναι ικανοποιητική λύση.

ΛΑ ΠΑΖ.-- Η Ισπανία ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τη Βολιβία μέσω του πρέσβη της στην Λα Παζ, για την άρνησή της να επιτρέψει στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Βολιβιανό Πρόεδρο Εβο Μοράλες να εισέλθει στον εναέριο χώρο της στις αρχές του μήνα, επιστρέφοντας από τη Ρωσία. Το πρόσχημα για αυτήν την πρόκληση ήταν ότι μετέφερε τον Αμερικανό φυγά πρώην πράκτορα Ε. Σνόουντεν.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και περίπου 50 τραυματίες είναι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο απολογισμός των εθνοτικών συγκρούσεων που ξέσπασαν κοντά στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γουινέας, το Νζερεκόρε. Οι συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα στην πολυπληθέστερη εθνότητα των Μαλίνκε και την μειοψηφούσα εθνότητα Πέουλ, που στηρίζει την αντιπολίτευση.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν ανώτερο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ντέρνα. Στην ίδια πόλη πριν από ένα μήνα δολοφονήθηκε ο πρόεδρος του ποινικού τμήματος του εφετείου. Σε όλη την ανατολική Λιβύη επικρατεί χάος από τη δράση ανεξέλεγκτων ενόπλων που συγκρούονται για τη διανομή της εξουσίας καθώς η κεντρική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη μετά την ανατροπή Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΣΟΦΙΑ.-- Δύο ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν χθες στο βουλγαρικό ορυχείο Οράνοβο, της πόλης Σιμιτλί, όταν καταπλακώθηκαν από βράχους που κατέρρευσαν. Ο δήμαρχος της πόλης, Αποστόλ Αποστόλοφ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο δεν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας, με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες.