Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕΓΑΡΩΝ «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει»

 

Εκδήλωση αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν οι δύο φορείς, την Κυριακή στις 8 το βράδυ

Το μνημείο για τους 10 εκτελεσμένους νέους από τους Ναζί, στο οποίο τόλμησαν να απλώσουν χέρι οι πολιτικοί τους απόγονοι

 

 

Εκδήλωση στη θέση «Χελιδονάκια» Λουτρόπυργου, στο χώρο όπου το 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 10 αγωνιστές, οργανώνουν την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, το παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ομάδα Νέων Ν. Περάμου «Αντίπαλο Δέος». Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι δύο φορείς δεν περιορίζεται σε μια εκδήλωση τιμής, αλλά αποτελεί και έμπρακτη απάντηση στους νεοναζί που πρόσφατα «λέρωσαν» με ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν των αγωνιστών. Στο συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιείται εκδήλωση κάθε Μάη, με αφορμή την επέτειο της εκτέλεσης. Ετσι έγινε και φέτος. Ομως, οι δυο φορείς επανέρχονται λόγω της βεβήλωσης του μνημείου. Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, προχωρούν στην αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου, που «οι σημερινοί φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, βεβήλωσαν με φασιστικά σύμβολα και γερμανικές σβάστικες». «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει», καταλήγει το κάλεσμα.

Σχετικά με την «ταυτότητα» και τη δράση της Ομάδας «Αντίπαλο Δέος» που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, μιλά στο «Ρ» ο Παύλος Δημόπουλος, ένα από τα μέλη της. Η Ομάδα συσπειρώνει στις γραμμές της σημαντικό αριθμό νέων από την περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, μαθητές όλων των ηλικιών αλλά και νέους εργαζόμενους. Στον έναν περίπου χρόνο της λειτουργίας της, έχει αναλάβει αξιόλογες πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Οργανώνει εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ενώ στα πλαίσιά της λειτουργούν θεατρική και χορευτική ομάδα. Αναπτύσσει παράλληλα διεκδικητική δράση, συνεργάζεται με μαζικούς φορείς της περιοχής, με συλλόγους γονέων και 15μελή μαθητικά συμβούλια, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους. Για το όνομα της Ομάδας, «Αντίπαλο Δέος», ο Παύλος εξηγεί: «"Αντίπαλο Δέος" στη ζωή που φτιάχνουν για εμάς, που δε μας αξίζει».

«Εχει γίνει υπόθεσή μας»

Οσον αφορά την εκδήλωση, ο Παύλος σημειώνει πως «τα παιδιά το έχουν πάρει πολύ ζεστά». Εξηγεί πως η ομάδα όλη την περασμένη χρονιά δεν έμεινε αδιάφορη απέναντι στο φασισμό και στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρέμβει στα σχολεία, με ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα στους τοίχους, αλλά και τραμπουκισμούς παιδιών μεταναστών. Ετσι, η βεβήλωση του μνημείου «τους πείσμωσε όλους» και η απάντηση που πρέπει να δοθεί «έχει γίνει υπόθεσή μας».

Ακόμα, περιγράφει πως τα μέλη της Ομάδας έχουν ριχτεί στην προετοιμασία της εκδήλωσης: Από τη μια φροντίζουν το χώρο του μνημείου, το «καθαρίζουν» από τα άθλια ναζιστικά σύμβολα, βάφουν και κόβουν τα χόρτα, κάνουν πρόβες τα ποιήματα και τα τραγούδια με τα οποία θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Από την άλλη, οργανώνουν καθημερινές εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας, καλούν μαζικούς φορείς, όπως συλλόγους γονέων και αθλητικούς συλλόγους, να πάρουν μέρος σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο Παύλος, πως πολλοί από τους νέους και τις νέες της περιοχής δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μνημείου. Επομένως, η εκδήλωση «είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το μνημείο και η Ιστορία της περιοχής». Οπως προσθέτει, η νεολαία δε γνωρίζει πολλά για την πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό, αλλά δείχνει ενδιαφέρον όταν έχει την ευκαιρία να μάθει και η γνώση αυτή είναι όπλο για την απόκρουση της προπαγάνδας και της δράσης των νεοναζί.

 

“Ριζοσπάστης”