Σαν πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» και ως «ζήτημα δικαιοσύνης» μεταξύ των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανασφάλιστη εργασία και με απόφαση του υπουργείου Εργασίας αυστηροποιεί τα σχετικά πρόστιμα.
Η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έχει ξεπεράσει πλέον το 38%, δηλαδή 4 στους 10 εργαζόμενους -Έλληνες και μετανάστες- είναι ανασφάλιστοι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην υπέρογκη ανεργία και τη δραματική μείωση του εισοδήματος που κάνουν εύκολα θύματα όσους αναζητούν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, καθώς αναφέρει:
«Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - υπάλληλο, και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – εργατοτεχνίτη...».
Με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν την αυστηροποίηση των προστίμων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε, τόσο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε ο Γιάννης Βρούστης.
Πιο σαφής ως προς τη στόχευση ήταν στις δηλώσεις του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας ότι «αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού...».
Η ουσία των κυβερνητικών δηλώσεων κάνει ξεκάθαρο πως το μείζον για την κυβέρνηση είναι οι ίσοι κανόνες στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό και σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο ίδιος ο εργαζόμενος που πέφτει θύμα άγριας εκμετάλλευσης, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία που χάνουν σημαντικότατα έσοδα.
Επιπλέον, οι εξαγγελίες για δήθεν μέτρα καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας υπηρετούν και τα συνηθισμένα επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία στόχο έχουν να συγκαλύψουν τον αντεργατικό χαρακτήρα των κυβερνητικών πολιτικών.
Είναι χαρακτηριστική για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης η υποστελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, η οποία διαθέτει μόλις 25 υπαλλήλους πανελλαδικά, για να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις!