Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Θέμα χρόνου η νέα συνολική επίθεση στο ασφαλιστικό

 

Η βιωσιμότητα των ταμείων θα είναι και πάλι το πρόσχημα

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

Με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε νέο σφαγιασμό. Η απόφαση της κυβέρνησης για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι προαποφασισμένη και συμφωνημένη με την τρόικα στους βασικούς άξονες.

Το πρόσχημα της βιωσιμότητας θα αξιοποιηθεί ξανά για να δικαιολογήσει το νέο πλήγμα που είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί το 2014 και να εφαρμοσθεί από το 2015 και το οποίο θα είναι ευρείας κλίμακας.

Άλλωστε πριν λίγες εβδομάδες, στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι θα προωθηθεί η τελική αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Κι αφού ο υπουργός μιλάει για «τελική αναμόρφωση», προφανώς αυτή η πολιτική επιλογή είναι ήδη αντικείμενο του σχεδίου των αλλαγών που επεξεργάζονται -αν δεν έχουν καταλήξει- οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Κυβέρνηση και τρόικα ξέρουν καλά τι πρέπει να εξυπηρετούν οι νέες αλλαγές:

  • τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

  • τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

  • την ιδιωτικοποίηση του συστήματος

Εάν συμβούν αυτά τότε το βασικό έσοδο των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι η εισφορά των ασφαλισμένων και συνεπώς οι όποιες παροχές (Υγεία – Πρόνοια και σύνταξη) των ταμείων προς τον ασφαλισμένο θα συνδέονται με το ύψος των ατομικών εισφορών, τα έσοδα του ταμείου, την (πενιχρή) κρατική χρηματοδότηση, αλλά και με τον αριθμό των δικαιούχων!

Κάθε χρόνο η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται σταθερά αφού:

  • το 2009 ήταν 15,6 δισ. ευρώ

  • το 2013 έπεσε στα 13,6 δισ. ευρώ

  • και το 2014 αναμένεται να πάει στα 12,1 δισ. ευρώ

Όσο για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές πέρα από τις μέχρι τώρα μειώσεις -και τις αλλεπάλληλες διευκολύνσεις και τις χαριστικές ρυθμίσεις- το φθινόπωρο αναμένεται νομοθετική παρέμβαση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, την τριετία 2014 – 2016. Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, άρα και των εργοδοτικών εισφορών, για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Με τη δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων

  • Με τη διευκόλυνση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Η καλύτερη μέθοδος για να «περάσουν» αυτά τα μέτρα είναι η αξιοποίηση της δραματικής πραγματικότητας που προκαλεί η επί δεκαετίες ασκούμενη πολιτική και η καπιταλιστική κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα αξιοποιηθεί εν ολίγοις η «μαύρη τρύπα» σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, το έλλειμμα των οποίων το 2014 δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στην εποχή της κρίσης, μεγάλη υστέρηση εσόδων στα ταμεία προκαλούν η ανεργία και η μαύρη εργασία, αλλά η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι τωρινή, ούτε λόγω της κρίσης, είναι πάγια πολιτική των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση τραπεζών (άτοκα δάνεια) και των επιχειρήσεων (ρυθμίσεις και μείωση εισφορών). Η λεηλασία των αποθεματικών, με το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο, με το «κούρεμα» που έφερε απώλειες πάνω από 12 - 16 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, των μισθών, στραγγαλίζουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα των Ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως και 30% (ΟΑΕΕ).

Ασφαλώς και ο στόχος της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκός, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος δίχως να ξοδέψει κάθε επικοινωνιακή και παρεμβατική προσπάθεια να το μειώσει. Και τούτη η κυβέρνηση προσπαθεί να λιγοστέψει όσο γίνεται τη σκληρότητα των αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγκεκριμένες κινήσεις για να αυξήσει τα έσοδα όπως:

  • διευκολύνσεις για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών

  • είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με την απειλή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

  • αύξηση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία

Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι κινήσεις αυτές θα έχουν μικρή επίπτωση στα έσοδα των ταμείων, οπότε θα απαιτηθούν πιο δραστικές παρεμβάσεις που θα είναι η αφετηρία των νέων συνολικών αντιασφαλιστικών αλλαγών.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι:

  • η νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ

  • η σύνδεση των εισφορών του ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις

  • η καθιέρωση της βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ

Βέβαια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αποφεύγουν να τοποθετούνται επί της ουσίας για τις νέες αλλαγές και κάθε φορά διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι οι όποιες «διαβεβαιώσεις» και «διαψεύσεις», γίνονται απλά και μόνο για να κερδίσει χρόνο η εκάστοτε κυβέρνηση.

 

“902.gr”