...παίζει και το χαρτί της «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως ζητούν μια σειρά από αστικά επιτελεία
Αντ. Σαμαράς - Αλ. Τσίπρας: Μέσα από τους κάλπικους καβγάδες τους ξεπροβάλλει και η υπόθεση της συνεννόησης
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις και κερδοφορία και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, υπογραμμίζει σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να τηρούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Και θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Υπερασπιζόμενος, μάλιστα, τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στα εν λόγω πεδία, εμφανίζεται να «διαμαρτύρεται», λέγοντας: «Οταν έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κανείς δεν μπορεί να μας μέμφεται ότι τάχα "δεν έχουμε κάνει αρκετά"».
Σχετικά με τα εν εξελίξει παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, επιμένει ότι «η πολιτική συμφωνία για την "επόμενη μέρα" μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στο Δεκέμβριο». Η πρεμούρα αυτή αφορά στην ανάγκη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να κλείσουν εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν επιστροφή στις αγορές πιο γοργά.
Παραπέρα, θέτει ως βασικό «δίλημμα»: «Θα μείνει η Ελλάδα στο δρόμο της εξυγίανσης, τηρώντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις ή θα επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων και στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων;». Η αναφορά υποτίθεται «φωτογραφίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση, επίδοξος διαχειριστής της αστικής διακυβέρνησης, δε σταματά να δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο, εντός και εκτός συνόρων, και να διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στο ίδιο ακριβώς αντιλαϊκό πλαίσιο της στρατηγικής ΕΕ και μονοπωλίων: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αναγνώριση του χρέους, αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.
Απανωτές προσκλήσεις για «συναίνεση»
Ανταποκρινόμενος ο πρωθυπουργός στα καλέσματα αστικών επιτελείων για «συναίνεση» και «συνεννόηση» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, στο έδαφος της στρατηγικής τους σύγκλισης στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, διαβεβαιώνει: «Τέτοιες στιγμές όλοι θέλουμε την πολιτική συνεννόηση. Και πρώτος τη θέλω εγώ!». Θέτει, δε, ως όρο της τέτοιας συνεννόησης τη συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Αν θέλουν να συνεννοηθούμε (σ.σ.: η αντιπολίτευση) πώς θα βγάλουμε όλοι μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή και εγώ τη θέλω πρώτος».
Μάλιστα, τα όσα καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής για το λαό μεταξύ τους αντιπαράθεσης (ότι τάχα στο Σίτι του Λονδίνου τα στελέχη της αντιπολίτευσης «απέδειξαν ότι το "οικονομικό τους πρόγραμμα" ταυτίζεται με τη διάλυση της χώρας» και ότι «κάνουν ό,τι μπορούν για να τινάξουν τα πάντα στον αέρα»), ο Σαμαράς τα ...προσπερνά με χαρακτηριστική άνεση, αρκεί να υπάρξει συμφωνία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ): «Αν αλλάξουν στάση σε ένα μόνο - στην εκλογή ΠτΔ - η συνεννόηση μαζί τους μπορεί να γίνει και αύριο!», διαβεβαιώνει.
Σημειωτέον, κάλεσμα για συναίνεση στις λοιπές αστικές δυνάμεις απηύθυνε, με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος: «Η χώρα δεν κυβερνιέται με απλές πλειοψηφίες, ούτε με 25% κυβερνιέται, ούτε με 35% κυβερνιέται, ούτε με 151 βουλευτές κυβερνιέται. Η χώρα θέλει πολύ μεγάλες συναινέσεις και συσπειρώσεις» έστειλε το μήνυμα στην Κουμουνδούρου...
Στον ίδιο ...χαβά, ο πρόεδρος της Βουλής και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, τόνισε στη «Realnews»: «Επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή περνάει τον πιο δύσκολο κάβο και καλείται να επιλύσει ταυτόχρονα πολύ σοβαρά θέματα στην οικονομία (συμφωνία με την τρόικα και σχέδιο εξόδου επόμενης ημέρας), στα εθνικά (ΑΟΖ, ελληνοτουρκικά), στα θεσμικά (αναθεώρηση Συντάγματος) και αυτήν την περίοδο βρίσκεται μέσα στην αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προέχει τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο και να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η συμφωνία στο πρόσωπο αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία και απαραίτητη».
Στη δε ερώτηση πότε θα γίνουν εκλογές απάντησε: «Αυτό είναι θέμα συζήτησης. Μπορούμε να το συνεννοηθούμε. Προέχει το αναγκαίο».
Αντίστοιχες προσκλήσεις «συναίνεσης» έκανε χτες το πρωί στον «ΣΚΑΪ» η Ντ. Μπακογιάννη, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να σοβαρευτεί», Σαμαρά και Τσίπρα «να πουν αλήθειες στο λαό».
Οι επόμενες 100 μέρες
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα επιδιώκει: Ανακοίνωση «πολιτικής συμφωνίας» με τους εταίρους της χώρας το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Παρουσίαση «εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» μέχρι τα Χριστούγεννα. Αποστολή επιστολής στους δανειστές για την «ολοκλήρωση» του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη μετάβαση της Ελλάδας σε «μεταβατικό καθεστώς». Εγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης της μετάβασης της Ελλάδας στο καθεστώς της «προληπτικής γραμμής στήριξης», στο πρώτο 15νθήμερο του Γενάρη, εφόσον τελικά υπάρξει η «τεχνική παράταση» του ενός μηνός. Ανακοίνωση, τις ίδιες μέρες, από Σαμαρά και Βενιζέλο, του προσώπου που προτείνουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας και άμεση εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής.
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι εφόσον πετύχουν συμφωνία με την τρόικα, θα μπορέσουν να μιλήσουν για «έξοδο» από τη «μνημονιακή εποχή», διευκολύνοντας «ανεξάρτητους» βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο Πρόεδρο ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Υπολογίζουν ότι 174 - 175 βουλευτές αναμένουν τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης, διακείμενοι θετικά στο να υποστηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο. Ποντάρουν ότι το Μάρτη, μεταξύ των τριών ψηφοφοριών, πιθανόν να βρεθούν και οι υπόλοιποι ώστε να συγκροτηθεί η πλειοψηφία των 180.