Σε γεύμα εργασίας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου μίλησε, χτες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενου κατά κύριο λόγο από εκπροσώπους επιχειρήσεων, εξέφρασε την προσήλωση του κόμματός του στην ΕΕ και δεσμεύτηκε για μέτρα τόνωσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
Αναφερόμενος στην ΕΕ αποκήρυξε «την επιστροφή σε έναν άγονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα εθνικά κράτη», ζήτησε όμως έμπρακτα μέτρα στην κατεύθυνση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας: «Ομως δεν μπορεί να θεωρείται και λύση η παραμονή της ευρωπαϊκής οικογένειας σε μία διαρκή και ανακυκλούμενη κρίση (...) Σήμερα παίρνει τη μορφή μιας σύνθετης πολυπαραμετρικής κρίσης μέσα από τα συνεχιζόμενα προγράμματα λιτότητας, είναι ταυτόχρονα κρίση χρέους και κρίση αποπληθωρισμού».
Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ιταλία και το εκεί αστικό πολιτικό προσωπικό επιδιώκεται να αποτελέσουν σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια αλλαγής μείγματος διαχείρισης. Αφού αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Ιταλία πρόσθεσε ότι στο πλαίσιό τους είχε «επικοινωνία και επαφές με κορυφαίους παράγοντες, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της οικονομικής ζωής, με τελευταίο σταθμό το Φόρουμ Αμπροζέτι στις αρχές του Σεπτέμβρη».
Μάλιστα, για να τονίσει την ενοποιητική βάση της επιδιωκόμενης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ συμμαχίας επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, υποστηρίζοντας: «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ιταλία, για την Ελλάδα, για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, την Ευρωζώνη να υπάρξει μια βιώσιμη διευθέτηση στο πρόβλημα του χρέους (...) Σ' αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε στρατηγικής σημασίας τη συμμαχία, τη συνεργασία με χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα».
***
Στη συνέχεια παρουσίασε στο ακροατήριο τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της εκτίμησης ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε αναποτελεσματική (...) Ηταν μια πολιτική που επιδείνωσε την ήδη δυσχερή πραγματικότητα, τόσο όσον αφορά την αύξηση του χρέους, τόσο όμως και σε ό,τι αφορά την επίτευξη της πολυπόθητης επιστροφής στην ανάπτυξη αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών».
Μάλιστα, αντιπαρέθεσε στο «φάρμακο» της ΕΕ, το «φάρμακο» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επελέγη ένα άλλο φάρμακο, όχι αυτό της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας, αλλά το φάρμακο της δημοσιονομικής επέκτασης και της πληθωριστικής πολιτικής».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «πλαίσιο μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας», για «κάποιες αναγκαίες δαπάνες» ώστε να «αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή κανονικότητα», όπως υποστήριξε, κρύβοντας βεβαίως ότι αυτή η κανονικότητα συνίσταται σε ένταση της εκμετάλλευσης, βάθεμα της φτώχειας και μέτρα διαχείρισης των ακραίων μορφών της. Ακόμα και γι' αυτές τις μορφές, όμως, τους «χιλιάδες άστεγους, χιλιάδες ανθρώπους που να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα να θερμανθούν τον χειμώνα, ανθρώπους που να μην έχουν ένα πιάτο φαΐ», ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αποτελούν προτεραιότητα «στο βαθμό που θα υλοποιηθεί βεβαίως - κι αυτός είναι ο στόχος μας - μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας, επαναλαμβάνω».
***
Ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η πραγματική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε το σχέδιο για «την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία» με ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Παρουσιάζοντας «επιγραμματικά, ένα συμπαγές πλαίσιο που εμείς προτείνουμε για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης», ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ). Δημιουργίασυμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες. Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος. Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Ιδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για να διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς την πραγματική οικονομία. Παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία ενός συστήματος διοχέτευσης εγγυήσεων ή εγγυητικών επιστολών μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού και με την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών. Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων κ.ά.
Ενώ δεσμεύτηκε για βασικούς μηχανισμούς κινητοποίησης επενδύσεων, όπως: Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις. Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.
***
Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας συμπύκνωσε τα διαπιστευτήρια λέγοντας: Το πρόγραμμα αυτό «είναι έξω από την προοπτική δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, δηλαδή είναι σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθεροποίησης (...) Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αυτός ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και των ελλειμμάτων πρέπει να κλείσει (...) Εμείς λοιπόν θέλουμε να σταθούμε, έχουμε πρόθεση, έχουμε σχέδιο να σταθούμε δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα (...) Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχία με τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας (...) Θεωρώ ότι μιλώ σε ένα επιμελητήριο που φιλοξενεί επιχειρηματίες υγιώς σκεπτόμενους και υγιώς δρώντες (...) Το επιμελητήριό σας θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν σύνδεσμο, αν θέλετε, μία γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική πραγματικότητα. Μία γέφυρα ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν κοινό συμφέρον να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής στην Ευρώπη και ταυτόχρονη διάσωση του κοινού μας εγχειρήματος, του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».