Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Εκβιάζουν τους δανειολήπτες από τα λαϊκά στρώματα να πάνε στις τράπεζες για διακανονισμό

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΕΦΑΛΑΙΟ"

 

Σε εκβιασμό των δανειοληπτών από τα λαϊκά στρώματα προχωρά η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκβιάσει τους δανειολήπτες από τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στις τράπεζες για διακανονισμό των δανείων τους, ακόμη και κόβοντας ό,τι μπορούν από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους, επιβεβαιώνει μεσυνέντευξή του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" ο υπουργός Εσωτερικών ΓιάννηςΜιχελάκης.

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες, ο Γ. Μιχελάκης προσπαθεί να κάνει το "άσπρο - μαύρο" μιλώντας για "παράταση της απαγόρευσης με εξαιρέσεις" και σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως προωθείται "παράταση της απαγόρευσης, με εξαίρεση εκείνους που κάνουν κατάχρηση του προστατευτικού νόμου και δεν προσέρχονται ούτε καν για διακανονισμό. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαιρέσεις που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι καταχραστές του νόμου και να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους".

Τώρα ποια είναι τα "κοινωνικά κριτήρια" της κυβέρνησης και το ποιους θεωρεί ότι "μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους" φαίνεται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι φορολογεί ανέργους και από το ότι προχωρά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οικογενειών για χρέη ακόμα και μικρότερα των 2.000 ευρώ προς την εφορία, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του άνεργου μεταλλεργάτη στο Πέραμα".

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Μιχελάκης ουσιαστικά παραδέχεται ανοιχτά ότι ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση δε μελετά πλήρη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών δεν είναι κάποια "κοινωνική ευαισθησία" της, αλλά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέφερε τις τράπεζες: «Κανένας δεν υποστηρίζει μια γενική και πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Κάτι τέτοιο άλλωστε, εάν έβγαιναν δηλαδή αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 σπίτια στο σφυρί, δεν θα συνέφερε κανένα. Ούτε τις τράπεζες, ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες, ούτε γενικότερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε κραχ στην αγορά ακινήτων με δυσμενείς συνέπειες για όλους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση για το "αν αντέχει η χώρα νέο μνημόνιο", ο υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι "δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση νέες αυξήσεις φόρων και νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις", όταν μπαίνουν ένα προς ένα σε εφαρμογή τα ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα, με πιο πρόσφατα αυτά του Πολυνομοσχεδίου, που μειώνουν ακόμη περισσότερο το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και αυξάνουν τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο ή όχι, ακριβώς γιατί υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

 

“902.gr”