Ομολογίες χτες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ
Προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου χώρου της «υπεύθυνης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς», με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, ικανού να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του αστικού συστήματος, απηύθυνε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος, δευτερολογώντας στο διήμερο πολιτικό - επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ, για την 39η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την «ιδεολογική πλατφόρμα» για τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς», με στρατηγική στόχευση τη συνέχιση των διαρθρωτικών ανατροπών, στο πλαίσιο της ΕΕ. Σ' αυτό το πνεύμα, είπε ότι «δεν υπάρχει "σχέδιο Β", εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ». Επιβεβαιώνοντας ότι η συγκρότηση της κεντροαριστεράς προωθείται στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ισχυρίστηκε ότι είναι προϋπόθεση «για τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και την ολοκληρωμένη εφαρμογή του δύσκολου δημοσιονομικού προγράμματος».
Υπεραμύνθηκε ακόμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή των μνημονίων «ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στη δημιουργία ενός εκλογικού συνασπισμού μεταξύ των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, που θα παίζει ρόλο «ρυθμιστή», ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.
Στο εγχείρημα αυτό, σύμφωνα με τον Ευάγ. Βενιζέλο έχουν θέση όσοι αποδέχονται τις θέσεις της «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και συγκεκριμένα:
-- Της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Ολων, δηλαδή, των αντεργατικών ανατροπών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία του.
-- Της ενίσχυσης του «κράτους που στηρίζει την επιχειρηματικότητα». Μέσω της παροχής νέων κινήτρων και κεφαλαίων για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων.
-- Της «διαφύλαξης της εθνικής ανταγωνιστικότητας». Με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που διασφαλίσει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους κεφαλαιοκράτες.
-- Της δημιουργίας «ενός κράτους στην υπηρεσία της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», που, μέσω της διαχείρισης της απόλυτης φτώχειας, θα διασφαλίζει το αστικό σύστημα από επικίνδυνους κραδασμούς.
Ο Ευάγ. Βενιζέλος έθεσε, παράλληλα, θέμα «αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την αποτροπή των τεχνητών πολώσεων», προκειμένου δηλαδή να ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας.
Ομιλίες Σημίτη - Παπανδρέου
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που μίλησε στη χτεσινή εκδήλωση, απέδωσε την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης και της αστικής διαχείρισης, «στην κυβέρνηση Καραμανλή, που κατέστρεψε τη χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία» και τάχτηκε υπέρ της «ανασυγκρότησης» του χώρου της κεντροαριστεράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου, προασπίστηκε την εφαρμογή των μνημονίων και την επιβολή των ευρωενωσιακών μέτρων, ισχυριζόμενος ότι «πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στη χώρα». Υποστήριξε ακόμα ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ». Τέλος, χαρακτήρισε κι αυτός «θανάσιμη συνταγή» το «πελατειακό πάρτι ως το 2009».
Σχολιάζοντας, σε τηλεοπτική εκπομπή την παρουσία Σημίτη - Παπανδρέου στη διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «και οι δύο ανήκουν στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ (...) θα ήταν αδιανόητο και είναι ελαφρώς γελοίο ως ιδέα η επάνοδός τους στην ενεργό πολιτική».