Νέα συνάντηση στην ΓΣ του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτέμβρη
ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-
Δεύτερη ημέρα των επαφών, χτες, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας με επίκεντρο τη ρωσική πρωτοβουλία για συριακό χημικό αφοπλισμό και οι διαφωνίες ερμηνείας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις παρέμεναν σημαντικές, δίνοντας και τον τόνο για έναν ακόμη γύρο ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού». Οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν πριν επανέλθουν στο θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Λακχντάρ Μπραχίμι, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας πραγματοποίησης διεθνούς συνόδου, υπό την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ» για την επίτευξη πολιτικής ειρηνικής λύσης στη Συρία. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.
Την ίδια ώρα, πολυπληθείς ομάδες εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ και Ρωσία συζητούσαν για δεύτερη ημέρα το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Θέμα «κλειδί» που είναι φανερό ότι θα εξελιχθεί σε σημείο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης -παράλληλα με την διαδικασία εξέλιξης της επέμβασης και τον όλο και μεγαλύτερο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών- είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μετά την υπογραφή από τη συριακή ηγεσία της συνθήκης για τη Μη Παραγωγή και Μη Χρήση χημικών όπλων.
Χρονοδιάγραμμα και συνέπειες στο επίκεντρο των διαφωνιών
Τυπικά, η διαδικασία, προβλέπει να προχωρήσει η συριακή ηγεσία σε παραχώρηση πλήρους ενημέρωσης για το χημικό της οπλοστάσιο προς την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε διάστημα 30 ημέρων. Ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξη του, δήλωνε την Πέμπτη ότι προτίθεται να τηρήσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ανοιχτά, στις δηλώσεις μετά την πρώτη τους συνάντηση την Πέμπτη αργά το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εξαίρεση» εφόσον έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα και δεν υπάρχει λόγος να τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τόνισε ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία να επισπευθεί και να είναι «πλήρης, ακριβής, έγκαιρη και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο». Η Μόσχα, από την πλευρά της, διεμήνυε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθηθούν οι γνωστές διαδικασίες.
Οι ηγεσίες Κίνας, Ιράν και Ρωσίας που συμμετέχουν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που πραγματοποιείται στο Καζακστάν, καλωσόρισαν τη συριακή κίνηση. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη λύση του ζητήματος και αποδεικνύει τις σοβαρές προθέσεις της συριακής ηγεσίας». Οπως έγινε γνωστό, την Κυριακή, μεταβαίνει στην Κίνα για συνομιλίες με επίκεντρο τη Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Κέρι και Λαβρόφ, εκτός από το ζήτημα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, στη Γενεύη θα «ξιφουλκήσουν» και ως προς το περιεχόμενο ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα σχέδιο απόφασης που θα υπάγεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επισείει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της χώρας στην οποία αναφέρεται η απόφαση. Επίσης, έχει ταχθεί ενάντια στην επαναδιατύπωση στρατιωτικών απειλών και στην απόδοση ευθυνών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη συριακή ηγεσία. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν το συντομότερο δυνατό να εκπονηθεί ένα «σχέδιο απόφασης», που θα είναι «αυστηρού ύφους» και θα εμπεριέχει και σειρά συγκεκριμένων προβλέψεων για την περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας.
Εξοπλίζονται οι αντίπαλοι του Ασαντ
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η διαρροή, μόλις την Πέμπτη διά μέσου της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι άρχισαν, εδώ και δύο βδομάδες, να παραδίδονται σε αντικαθεστωτικούς του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τα πρώτα φορτία αμερικανικών όπλων υπό την άμεση εποπτεία της CIA (στα οποία σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν βαρέα όπλα), να σχετίζεται κυρίως με τη διαμόρφωση κλίματος πίεσης προς τη Δαμασκό και τη Μόσχα.
Ταυτόχρονα, προφανώς στο πλαίσιο του γενικότερου προπαγανδιστικού «πολέμου», η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραφε χτες, επικαλούμενη αραβικές και αμερικανικές πηγές, ότι η ειδική επίλεκτη μονάδα 450 του συριακού στρατού μετακινεί διαρκώς τα χημικά όπλα σε διαφορετικές τοποθεσίες και τα μοιράζει σε μικρότερες ποσότητες. Κατά το δημοσίευμα, αυτό γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και ένα χρόνο, έχει ανεβάσει ρυθμό τον τελευταίο καιρό, οι τοποθεσίες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι περισσότερες από 50, και στόχος είναι να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός του συνόλου του χημικού οπλοστασίου, αν και υποστηρίζεται ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν ικανοποιητική εικόνα.