Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τροφή στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος από 58 «προσωπικότητες»

 

 

Πρόσκληση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα συνενώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς απευθύνουν 58 «προσωπικότητες» του χώρου, με στόχο να ενισχύσουν την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο κείμενο που υπογράφουν προτείνουν να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα, για να υπάρξει κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές, ενώ δεν θέτουν ως προϋπόθεση τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων.

Στόχος αυτής της «ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης» είναι να μπει σφήνα ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, για να εγκλωβίσει εντός των τειχών του συστήματος όσους είναι δυσαρεστημένοι από το νέο δικομματισμό. Όμως παράλληλα, όποτε χρειαστεί, θα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο πότε του ενός πόλου και πότε του άλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «58» κάνουν λόγο για «συνεργασία όλων των δυνάμεων που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά, ούτε στη νεοκομμουνιστική - εθνολαϊκιστικη αριστερά», υπονοώντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προσθέτουν ότι η κίνηση τους «θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες, εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν να προασπίσουν τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, αφού όπως λένε «η σύγκλιση πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως εξαρτάται η ανάκαμψη». Μάλιστα παρουσιάζουν αυτόν το φορέα ως εγγυητή της ταξικής συνεργασίας, που θα ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις και θα διασφαλίζει ότι δεν θα παίρνουν επικίνδυνο για το σύστημα χαρακτήρα. «Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Έθνος, απευθύνει «κάλεσμα ενότητας στις δυνάμεις της παράταξης και στη ΔΗΜΑΡ», κατά τα πρότυπα της ιταλικής «ΕΛΙΑΣ», που τόσα πρόσφερε στην αστική τάξη της Ιταλίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απορρίπτει τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, όμως επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα θα διαγκωνιστούν για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό σαρξ εκ του σαρκός του ΠΑΣΟΚ».

Τα σχετικά σενάρια ενισχύουν και 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ζητάνε να  επανεξεταστεί η κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Στο κείμενο που υπογράφουν ως «κίνηση 75»  απαιτούν να  υπάρξει «ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» και προσθέτουν ότι «δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την αριστερά».