Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες με στόχο πιστούς που εξέρχονταν από τέμενος όπου είχαν συμμετάσχει στην προσευχή για την έναρξη της τριήμερης μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ Αντχα, στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Τηλεφωνικές ευχές για τη μουσουλμανική γιορτή «Αΐντ αλ Φιτρ» φέρεται ν' αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός της ισλαμιστικής «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την οποία συμφώνησαν ως προς την «αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών εθνικού διαλόγου».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Βίντεο λίγων δευτερολέπτων, όπου εμφανίζονται, εξουθενωμένοι αλλά καλά στην υγεία τους οι δύο πιλότοι των τουρκικών αερογραμμών, που απήχθησαν καθ' οδόν προς το διεθνές αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας στις 9 Αυγούστου, να ζητούν να επιστρέψουν το ταχύτερο στο σπίτι τους, μεταδόθηκε στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBC. Την ευθύνη για την απαγωγή είχε αναλάβει η άγνωστη οργάνωση «Ζουουάρ Ιμάμ Αλί αλ Ρίντα», που ζητούσε από τον Τούρκο πρωθυπουργό να πιέσει για ν' απελευθερωθούν σιίτες απαχθέντες από Σύρους αντικαθεστωτικούς το Μάη του 2012 στη Συρία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αναμενόταν να παρουσιαστεί, αργά χτες, ο απαχθείς από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, στις 5 Οκτώβρη, από το σπίτι του στη λιβυκή πρωτεύουσα, Αμπού Ανάς αλ Λίμπι. Ο αλ Λίμπι κατηγορείται ως ένας εκ των εγκεφάλων των βομβιστικών επιθέσεων κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία το 2008 που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 220 ανθρώπους. Η απαγωγή του ενέτεινε το χάος στη Λιβύη καθώς δεκάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις εξοργίστηκαν με την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι συνεργάστηκε.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση με στόχο τζαμί στην επαρχία Λογκάρ του Αφγανιστάν, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κυβερνήτης της περιοχής, Αρσάλα Τζαμάλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή μουσουλμανική γιορτή. Αρκετοί είναι και οι τραυματίες, ενώ κάποιων η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τεράστιες προσπάθειες να φτάσουν σε χιλιάδες ανθρώπους που πλήττονται λόγω των πλημμυρών, στο κρατίδιο Ορίσα της Ινδίας, καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα και τις πλημμύρες που προκάλεσε έφτασαν - μέχρι στιγμής - τους 27.

ΑΝΟΪ.-- Τουλάχιστον 122.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο κεντρικό Βιετνάμ, λόγω του τυφώνα «Νάρι», ο οποίος κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια στις πληγείσες περιοχές.

ΣΕΟΥΛ.-- Πετρελαιοφόρο με σημαία Παναμά ναυάγησε χτες βράδυ ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Ν. Κορέας (έξω από το λιμάνι Ποχάνγκ) ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Το 19μελές πλήρωμα αγνοείται.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατοντάδες θανάτους από ασφυξία, ασιτία, και κακουχίες σε φυλακές της βόρειας Νιγηρίας κατήγγειλαν χτες εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι τα θύματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους ξεπερνούν τα 950.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) καταρτίζει εκατοντάδες εκατομμύρια καταλόγους από τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων πολλών Αμερικανών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας Βρετανός στους 2.000 φέρεται να είναι φορέας του παράγοντα prion, που θεωρείται υπεύθυνος για τη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων», αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).