Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων σάρωσε χτες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 54 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων των 100. Στόχος έγιναν κυρίως ανοιχτές αγορές και σημεία στάθμευσης σε, κατά κύριο λόγο, σιιτικές συνοικίες αν και δεν έλειψαν οι επιθέσεις και σε τουλάχιστον δύο σουνιτικές γειτονιές. Τα θύματα ήταν άμαχοι.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Υπό την πίεση αλλεπάλληλων διαδηλώσεων, η κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό το ισλαμιστικό «Ενάχντα» δέχτηκε να παραιτηθεί, αφού συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και ημερομηνίας διενέργειας εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών.

ΚΑΪΡΟ.-- Τρεις αστυνομικοί, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χτες στο βόρειο Σινά από πυρά ενόπλων ισλαμιστών, καθώς στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού, που άρχισαν εδώ και πολλές μέρες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναμενόταν χτες βράδυ επικεφαλής υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας για επαφές με την, υπό το στρατό, ηγεσία ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας αρμόδιος για τη Διεθνή Ασφάλεια Ντέρεκ Τσόλετ, ενώ σήμερα το βράδυ φθάνει για διήμερη επίσκεψη η εκπρόσωπος της ΕΕ για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, που θα συναντηθεί και με το στρατηγό αλ Σίσι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εγκαινιάστηκε χτες η ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάης, η οποία εντάσσεται στις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κινεζική ηγεσία, ενισχύοντας τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Προβλέπονται άμεσες ξένες επενδύσεις σε 18 τομείς.

ΣΑΝΑ'Α.-- Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν ένοπλοι ισλαμιστές που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» στρατιωτική βάση της 2ης Μεραρχίας στην πόλη αλ Μουκάλα, που είναι και λιμάνι στα νοτιοανατολικά της Υεμένης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 61 έφτασαν οι νεκροί της κατάρρευσης κτιρίου στη Μουμπάη της Ινδίας, που στέγαζε κυρίως δημοτικούς υπαλλήλους. Ακόμα 30 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν και νοσηλεύονται, με την Ινδία να έχει μακρύ ιστορικό σε καταρρεύσεις κτιρίων λόγω ελλείψεων στους κανόνες ασφαλείας.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν στους κοιτώνες γεωργικής σχολής στη βορειοανατολική πόλη Γιόμπε, σκοτώνοντας στον ύπνο 60 φοιτητές.

ΣΟΦΙΑ.-- Αύξηση μόλις 15 ευρώ στον κατώτατο βασικό μισθό από την πρωτοχρονιά του 2014 αποφάσισε χτες η βουλγαρική κυβέρνηση, μετά από «πάγωμα» των εργασιακών αποδοχών εδώ και μία τετραετία. Ετσι σε περίπου τρεις μήνες ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει από τα 310 λέβα (περίπου 155 ευρώ) στα 340 λέβα (περίπου 170 ευρώ).