Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Ορυμαγδός από μέτρα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας»

 

«Στοχευμένες περικοπές» στις συντάξεις (ΟΑΕΕ, πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες) προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών

Νέες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» και περικοπές δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς γύρω από τα «δημοσιονομικά» και «χρηματοδοτικά» κενά αφορούν την παραπέρα ενίσχυση του ελληνικού κεφαλαίου και όχι την ελάφρυνση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κυβερνητικές «διαρροές» στον αστικό Τύπο φέρουν τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, να βάζει «φρένο» στις αξιώσεις της τρόικας και να διαμηνύει ότι η συγκυβέρνηση «δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται», ότι «δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο». Ανεξάρτητα ωστόσο από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, είναι προ των πυλών.

Σε χτεσινή ομιλία του σε συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επανέφερε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο ασφαλιστικό σύστημα και στις συντάξεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους». Με τον τρόπο αυτό φωτογραφίζουν και ομολογούν τις νέες περικοπές που δρομολογούν στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, που πλέον χορηγούνται από τον ΟΑΕΕ. Νέες μειώσεις προαναγγέλλονται και για τους συνταξιούχους από τα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Εξάλλου, στα αντιλαϊκά μέτρα που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται:

-- Το «ενιαίο τέλος ακινήτων», που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες και με το οποίο μονιμοποιείται και διευρύνεται το χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.

-- Το σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία.

-- Οι διαθεσιμότητες δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα εντάσσονται στα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

-- Το νέο τσεκούρι στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2014 φτάνει στα 4 δισ. ευρώ.

-- Προωθούνται «επαναξιολόγηση» στα προγράμματα Πρόνοιας και περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα, όπως ανεργίας, επίδομα τέκνων, ΕΚΑΣ, καθώς και παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και μειώσεις στα εφάπαξ, στη βάση των αναλογιστικών μελετών.

Σε πλήρη ανάπτυξη θα περάσουν και τα ήδη ψηφισμένα μέτρα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, όπως η επί της ουσίας κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των ελαφρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, η φορο-εξουθένωση των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών κ.ά.

Ταυτόχρονα, μπαράζ από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα και παρεμβάσεις ετοιμάζονται σε όφελος του κεφαλαίου: Θέμα χρόνου είναι η παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό της εργοδοσίας, σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, για τη χαλάρωση του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων κ.ά.

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

«Αναπτυξιακό μοντέλο» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Οπως ανακοίνωσε, εκπόνηση ειδικής μελέτης έχει ανατεθεί από τη συγκυβέρνηση στο ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και την εταιρεία «McKinsey» για τον εντοπισμό οικονομικών κλάδων που «μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη περίοδο», στους οποίους εντάσσεται και ο τουρισμός. Οι συγκεκριμένες μελέτες θα αποτελέσουν τον μπούσουλα για την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Ο Γ. Στουρνάρας διαφήμισε και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικότερα τους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα υποδομής, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες. Η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, συμπλήρωσε, θα προέλθει από «παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με την εξάλειψη εμποδίων και στρεβλώσεων στην ενέργεια και στις αγορές τροφίμων», δηλαδή σε κλάδους που υπόσχονται εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας για τους ιδιοκτήτες τους.

Εξάλλου, με συνέντευξή του στον Τύπο ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση φιλέτων δημόσιας γης, πέρα από αυτή που διαχειρίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).