Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για επικίνδυνα όπλα που βρίσκονται σε χέρια ανεξέλεγκτων ενόπλων ομάδων στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Κατά το περιοδικό, πηγή ανησυχίας είναι τα χιλιάδες βαρέλια με «κίτρινο κέικ» ουρανίου και κυρίως οι πύραυλοι εδάφος αέρος που εκτιμάται ότι έχουν, σε σημαντικό βαθμό, «περάσει» και στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία. Μάλιστα, αναφέρει δηλώσεις ενός τοπικού οπλαρχηγού 2.000 ανδρών, που εμφανίζεται ως πρώην διακινητής ανθρώπων(!).

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Χιλιανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες χτες σε 79 πρώην πράκτορες της μυστικής αστυνομίας που έδρασε στα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, της διαβόητης Dina, για την εξαφάνιση και το θάνατο οκτώ μελών του ΚΚ Χιλής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πάνω απο 3.000 δολοφονήθηκαν, 38.000 και αρκετές χιλιάδες είναι οι εξαφανισμένοι.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ.-- H γαλλική «Total», η Βρετανολανδική «Shell» και οι κινέζικοι κολοσσοί CNPC και CNOOC σε συνεργασία με την βραζιλιάνικη «Petrobras» πήραν τα δικαιώματα εξόρυξης του μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή Λίμπρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο (υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια βαρέλια), στη δημοπράτηση που έγινε προχθές, εν μέσω διαμαρτυριών και απεργίας των εργαζομένων στη βραζιλιάνικη εταιρεία.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ (ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ).-- Τερματίστηκε χτες μετά από τέσσερις μέρες η απεργία μερικών χιλιάδων σιδηροδρομικών της εταιρείας BART της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τη διοίκηση της εταιρίας με την οποία φαίνεται πως ικανοποιούνται οικονομικά και εργασιακά αιτήματα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για το θέμα εκτενών παρακολουθήσεων από τις αμερικάνικές υπηρεσίες εκατομμυρίων συνδιαλέξεων Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών αποστολών συζήτησαν χτες σε έντονο κλίμα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και ΗΠΑ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Χιλιάδες Ιρλανδοί συνταξιούχοι, από κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, διαδήλωσαν χτες μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνηση να τους μειώσει τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας. Νωρίτερα, Ιρλανδοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε κατοικία Ρομά στο Δουβλίνο και πήραν ένα οκτάχρονο ξανθό κορίτσι από πολυμελή οικογένεια έπειτα από καταγγελία γείτονα. Το κορίτσι τέθηκε υπό κρατική προστασία και διενεργούνται εξετάσεις DNA προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των βιολογικών της γονέων.

MΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.-- Αυστηρό ισλαμικό νόμο έθεσε από χτες σε ισχύ και σε μία δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών η κυβέρνηση του Σουλτάνου του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο ακρωτηριασμός των κλεφτών, η μαστίγωση για κατανάλωση αλκοόλ ή άμβλωση και ο λιθοβολισμός σε περίπτωση μοιχείας. Τα δύο τρίτα των 400.000 κατοίκων του σουλτανάτου είναι Μουσουλμάνοι, το 13% Βουδιστές και το 10% Χριστιανοί.

ΜΟΣΧΑ.-- Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, ξεκίνησε χθες για προγραμματισμένο ταξίδι ρουτίνας στον Ατλαντικό. Το ταξίδι αναμένεται να κρατήσει κάποιους μήνες και θα πραγματοποιήσει περιπολία και εκπαιδευτικές αποστολές.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ετοιμοι να μπουν εκ νέου στην Τουρκία δηλώνουν οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν και να προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν προωθήσει άμεσα την ειρηνευτική διαδικασία.

ΜΟΣΧΑ.-- Για προσπάθειες ξένων αντιπάλων της Μόσχας να αποδυναμώσουν τη Ρωσία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο τις προηγούμενες μέρες.