Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Με κράχτη την αντιλαϊκή πολιτική

Την είσοδο στην τελική ευθεία σηματοδοτούν οι κυβερνητικές ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση συγκεντρωμένων και νευραλγικών κλάδων και υποδομών της οικονομίας και της παραγωγής, όπως η Ενέργεια (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), η Υδρευση (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι λιμενικές υποδομές, οι οδικοί άξονες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα φιλέτα δημόσιας γης κ.ά.

Ειδικότερα:

  • Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε την κατάθεση προσφορών για την εξαγορά της «ROSCO» (θυγατρική εταιρία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Σύμφωνα με τς πληροφορίες πρόκειται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους «Ρωσικούς Σιδηρόδρομους» (RZD) σε σύμπραξη με την ΤΕΡΝΑ, από τη γαλλική «Alstom» και από τη «Siemens». Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν σε «πακέτο» την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Στο επόμενο τρίμηνο υποβάλλονται οι τελικές, «δεσμευτικές προσφορές» των μονοπωλίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΥΑΘ. Στη β' φάση του διαγωνισμού πέρασαν το γαλλικό μονοπώλιο «Suez Environemment» σε συνεργασία με την «Ακτωρ» (όμιλος Μπόμπολα) και το επιχειρηματικό σχήμα «Mekorot» (ισραηλινών συμφερόντων) -Γ. Αποστολόπουλος (μεγαλομέτοχος του νοσοκομείου «Υγεία»)- ΤΕΡΝΑ και ΜΙΥΑ.
  • «Δεσμευτικές προσφορές» αναμένονται για «μικρά» περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια, για το ακίνητο - φιλέτο στην Αφάντου Ρόδου κ.ά.
  • Μέσα στο 2013 αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμών για τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, το Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Η λίστα με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει επίσης το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, με πανωπροίκι στους «επενδυτές» την παραλιακή ζώνη και επίσης την περιοχή - φιλέτο Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη μαζί με το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλλάς», ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας.

Ηδη φέτος έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων, της περιοχής - φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Σε «εκκρεμότητα» και υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι η πώληση της ΔΕΣΦΑ στη «Socar».

 

“Ριζοσπάστης”